Zbog uklanjanja konkurencije

Apple, Facebook, Alphabet, Microsoft i Amazon pod povećalom regulatora

Regulatore posebno zanima nije li neka od tehnoloških tvrtki akvizicijom druge tvrtke uklonila i konkurenciju, odnosno osigurala si povoljniji (ako ne i monopolistički) položaj na tržištu.
Sci-Tech / Internet | 13. 02. 2020. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve su glasniji prijedlozi da se veliki tehnološki divovi poput Facebooka ili Applea razbiju na manje tvrtke kako bi se smanjio njihov utjecaj na tržištu. Iako su dosad o tome govorili tek političari u različitim kampanjama, čini se kako su i regulatori krenuli u tom smjeru.

Tako je Federalna trgovinska komisija (FTC) objavila svoju namjeru da istraži svaku akviziciju koju su u posljednjih 10 godina ostvarile velike tehnološke kompanije. U prvom valu pod povećalom regulatora našli su se Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon i Facebook.

Njima je na adrese stigao zahtjev FTC-a za dodatnim informacijama o akvizicijama koje su ostvarili u proteklih 10 godina.

Iako su prema američkim zakonima tvrtke dužne pružiti informacije FTC-u i prije same akvizicije, informacije koje se sad traže ulaze još dublje u transakcije koje su obavljene. Tako će FTC podrobno pogledati i Facebookovu kupovinu Instagrama, ali i Appleovu kupovinu Beatsa.

Regulatore posebno zanima nije li neka od tehnoloških tvrtki akvizicijom druge tvrtke uklonila i konkurenciju, odnosno osigurala si povoljniji (ako ne i monopolistički) položaj na tržištu, javlja Zimo.

Digitalne kompanije čine velik dio našeg gospodarstva i našeg svakodnevnog života. Ova će inicijativa omogućiti Komisiji da pobliže pogleda akvizicije u ovom važnom sektoru i procijeni dobivaju li federalne agencije adekvatne informacije o transakcijama koje mogu utjecati na konkurentnost. Ovo će nam pomoći da zadržimo tehnološki sektor otvorenim i kompetitivnim, istaknuo je u izjavi predsjednik FTC-a, Joe Simons.

Istraga bi mogla na svjetlo dana izvući neke veoma zanimljive informacije o akvizicijama, poglavito Applea i Facebooka. Upravo je Apple poznat po tome da ne otkriva mnogo informacija o tvrtkama koje kupuje, a da na godišnjoj razini kupi nekoliko desetaka malih tvrtki, ali bez puno detalja o tome čime se te tvrtke bave, koliko koštaju ni što Apple točno planira napraviti s njima.

Također, ako FTC zaključi da si je neka od tvrtki nekom akvizicijom osigurala povoljniji položaj na tržištu, može narediti poništavanje te akvizicije. Kako bi to utjecalo na poslovanje glavne tvrtke i stanje na tržištu, nitko se ne usuđuje prognozirati.

Kopirati
Drag cursor here to close