Assange

Američki NSA i britanski GCHQ "špijunirali su WikiLeaks i njegove čitatelje"

Sci-Tech / Internet | 19. 02. 2014. u 07:04 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka obavještajna agencija (NSA) i britanski GCHQ "špijunirali su WikiLeaks i njegove čitatelje", navodi se u utorak na internetskoj stranici Juliana Assangea, navode se dokumenti dobiveni od Edwarda Snowdena i traži se imenovanje "specijalnog tužitelja" za ovaj slučaj.

Prema jednom od dokumenata, NSA je 2010. godine upisala Juliana Assangea na "popis ljudi koji trebaju biti meta lova na čovjeka i na kojoj su osobe osumnjičene da pripadaju mreži Al-Quaide", navodi se u priopćenju Wikileaksa.

- NSA i njegov britanski partner GCHQ također su špijunirali Wikileaks i njegove čitatelje - navodi se na websiteu i citira se jedan drugi dokument Edwarda Snowdena, bivšeg suradnika NSA, koji se sada nalazi u izbjeglištvu u Rusiji.

- WikiLeaks oštro osuđuje ponašanje NSA. Pozivamo Obaminu administraciju da imenuje posebnog tužitelja da istraži opseg kriminalne aktivnosti NSA protiv medija, posebno WikiLeaksa - reagirao je Julian Assange u priopćenju.

WikiLeaks, stranica specijalizirana za objavljivanje tajnih dokumenata o američkoj vojsci i o američkim diplomatskim brzojavima, otkriva da "NSA i njeni britanski suučesnici ne pokazuju nikakvo poštivanje za pravne propise".

WikiLeaks navodi da je zatražio od bivšeg španjolskog suca Baltasara Garzona, koji brani Juliana Assangea i njegov Web site, da "pripremi odgovarajući odgovor".

NSA je u središtu velikog skandala od ljeta 2003. godine kada su otkrića njenog bivšeg suradnika Edwarda Snowdena rasvijetlila špijunsku praksu velikih razmjera.

Kopirati
Drag cursor here to close