Bošnjak

ZZO spreman za nove projekte koji će unaprijediti zdravstvenu zaštitu građana

Sci-Tech / Flash | 12. 01. 2016. u 13:46 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ-a Rade Bošnjak izjavio je u utorak u Mostaru kako taj zavod u ovoj godini planira provedbu više projekta, među kojima je i međunarodni sustav klasifikacije pacijenata baziran na dijagnostički povezanim grupama Diagnosis-Related Group – DRG.

On je u izjavi za medije, tijekom druženja s novinarima, kazao kako se radi o sustavu po kojem će se vršiti šifriranje i fakturiranje usluga zdravstvene zaštite na bolničkoj razini prema jedinici usluge.

''Ove ćemo godine krenuti u izvedbu tog projekta. ZZO je na to spreman još samo čekamo dvije bolnice KB Mostar i KB 'dr. Safet Mujić' da usklade, odnosno integriraju svoje informacijske sustave s ISO standardima. Tada ćemo imati nešto čime ćemo se zaista moći ponositi, a to je da ćemo u taj sustav staviti kompletne usluge zdravstvene zaštite na bolničkoj razini'', kazao je Bošnjak, naglasivši kako takav sustav nema još uvijek nitko iz naše okoline.

Direktor ZZO HNŽ-a smatra kako o zdravstvenom sustavu treba brinuti i šira društvena zajednica.

Općine i gradovi kao osnivači domova zdravlja na primarnoj razini, županije i njihove skupštine koje su osnivači županijskih bolnica, pa tako i Federacija BiH koja je nadležna nad kliničkim bolnicama moraju se uključiti u brigu oko funkcioniranja sustava zdravstvene zaštite, smatra Bošnjak te dodaje da bi se u protivnom, odnosno ako bi sve ostalo kao što je sada, mogli bi naći u situaciji u kojoj nema izlaza.

Ponovio je kako je percepcija u široj javnosti da je financiranje zdravstvenog sustava u isključivoj nadležnosti ZZO što apsolutno nije točno.

Po njegovim riječima, ZZO jeste glavni izvor financiranja zdravstvenih ustanova i financira ih vrlo vjerojatno s najvišim postotkom. Međutim, osim ZZO-a postoji još osam drugih zakonom predviđenih izvora financiranja koji zanemaruju svoje obveze te da se samo nekolicina općina privremeno uključuje u brigu o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, dok drugi to uopće ne prepoznaju kao nešto o čemu treba voditi računa.

Direktor ZZO HNŽ-a je istaknuo kako Zavod s onim novcima koje ima raspolaže racionalno te ga upotrebljava na najoptimalniji način za financiranje zdravstvene zaštite.

''Možemo biti zadovoljni time što sredstva koja prihodujemo rashodujemo na najoptimalniji način i držimo stabilnost zdravstvenih ustanova koliko je god to moguće'', zaključio je Bošnjak.

Kopirati
Drag cursor here to close