Svjetski dan dijabetesa

ŽZH: Građanima besplatno mjerili razinu šećera u krvi i krvni tlak

Sci-Tech / Flash | 14. 11. 2016. u 10:39 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svim gradovima Županije Zapadnohercegovačke besplatnim mjerenjem razine šećera u krvi te mjerenjem krvnog tlaka obilježen je Svjetski dan šećerne bolesti u organizaciji Udruge dijabetičara ŽZH.

Spomenuta udruga ovakve aktivnosti provodi od 2011. godine te su građanima i ove godine dijelili promotivne materijale s informacijama o dijabetesu, njegovoj prevenciji, zdravom životu te ranom prepoznavanju i sprječavanju bolesti.

U Širokom Brijegu Svjetski dan šećerne bolesti obilježen je na Trgu širokobrijeških žrtava u vremenskom razdoblju od 9.00 do 11.00 sati gdje je 146 građana izmjerilo razinu šećera u krvi i krvni tlak. U isto vrijeme akcija je održana i u Ljubuškom ispred zgrade općine gdje je obavljeno 105 mjerenja te u Posušju u prodajnom centru Oli gdje su obavljena 92 mjerenja. Aktivnosti su u Grudama ispred trgovine dm trajale od 9.00 do 12.00 sati, a kontrolirano je 68 građana.

Dvojici umirovljenika u Širokom Brijegu je otkriven dijabetes. Jednom je izmjerena vrijednost od 18,8 mmol/l šećera u krvi, a drugom 18,5 mmol/l. Također su i u Ljubuškom otkrivena dva dijabetičara.

Prema neslužbenim procjena Udruge dijabetičara ŽZH, na području ove županije evidentirano je 4.500 dijabetičara, a smatra se da ih još toliko ima, no da nisu još otkrili bolest. Udruga dijabetičara ŽZH trudi se pružiti moralnu i edukacijsku, pa i financijsku potporu (trakice, pomagala) svim članovima kroz osmišljavanje raznih projekata.

Također, istoga dana s početkom u 19.00 sati u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg na Trgu Gojka Šuška bit će upriličeno predavanje na temu šećerne bolesti, a predavači će biti: predstojnica Klinike za očne bolesti doc. dr. Irena Sesar, specijalist obiteljske medicine prim. dr. Srećko Miličević, specijalist obiteljske medicine dr. Marijana Musa te nutricionistica Nevena Pandža.

Kopirati
Drag cursor here to close