istraživanja

Znate li od čega su umrli posljednji mamuti?

Sci-Tech / Flash | 03. 08. 2016. u 08:03 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od posljednjih skupina dlakavih mamuta umrla je zbog nedostatka pitke vode, objavili su znanstvenici. Te goleme zvijeri ledenog doba živjele su na zabačenom otoku uz obalu Aljaske, a stručnjaci su utvrdili da su izumrli prije 5600 godina.

Vjeruju da su jezera zbog zagrijavanja klime presušila, pa životinje više nisu imale čime utažiti žeđ, piše u srijedu BBC. Većina dlakavih mamuta izumrla je prije oko 10.500 godina, a vjeruje se da su za njihov nestanak odgovorni lov i promjene klime.

No, skupina koja je živjela na otoku St.Paul u Beringovom moru uspjela je preživjeti još 5000 godina. Studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences ukazuje na to da su te životinje bile suočene s drugačijom vrstom prijetnje od svojih kopnenih srodnika.

Kako se Zemlja nakon ledenog doba zagrijavala, razina mora se povećala, a površina otoka na kojem su mamuti živjeli smanjivala.To znači da su neka jezera nestala u oceanu, a kako je slana voda prodirala u preostale rezervoare, količina pitke vode dodatno se smanjila.Životinje su zbog toga morale dijeliti oskudne vodene izvore, ali je to uzrokovalo dodatne probleme.

"Mamuti su se okupljali oko izvora pa su uništavali vegetaciju, to vidimo i kod današnjih slonova", rekao je vodeći autor studije, prof. Russell Graham sa sveučiilišta u Pennsylvaniji.

"To je dovelo do punjenja jereza erodiranim sedimentima, zbog čega je vode bilo sve manje", dodao je. "Mamuti su tako pridonijeli vlastitom nestanku", kaže Graham.

Budući da je bilo sve manje kiše i otopljenog snijega koji bi punili jezera, životinje su ugibale vrlo brzo, zaključili su stručnjaci. Upozoravaju da bi aktualne klimatske promjene mogle jednako utjecati na manje otoke, prijeteći da i ljudi i životinje ostanu bez pitke vode, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close