Znanstveni dokazi

Znanstvenici uvjereni: Sjeverna Koreja nije testirala hidrogensku bombu

Sci-Tech / Flash | 07. 01. 2016. u 11:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjaci za sigurnost izrazili su sumnju oko tvrdnje Sjeverne Koreje da je testirala prvu hidrogensku bombu.

Seizmološki efekti koji su prikazani na grafu preslični su prethodnim eksplozijama iz 2013., 2009. i 2006. godine, a za koje je potvrđeno da su bili podzemni nuklearni testovi. Prava hidrogenska bomba izazvala bi veće seizmološko očitavanje.

Graf prikazuje seizmološki aktivnost zabilježenu na sjevoroistoku kineskog grada Mudanjianga prije i poslije testa Sjeverne Koreje, a koji su izradili znanstvenici sveučilišta Columbia.

Očitavanja na monitoru prvo su bila mirna, nakon čega su uslijedila dva veća pulsa u razmaku od osam sekundi. Valovi su se nakon toga lagano raspršili u roku od nekoliko minuta.

''Magnituda seizmološke aktivnosti, snage 5.1 po Richteru, približna je magnitudama zabilježenim prilikom prethodnih testova Sjeverne Koreje. Snaga eksplozije bila je vjerojatno na minimumu - približno kao 3.5 kilotone TNT-a'', tvrdi Won-Young Kim sa sveučilišta Columbia. To je manja snaga od one koju je proizvela američka bomba bačena na Hirošimu i Nagasaki u kolovozu 1945. godine.

Prava hidrogenska bomba ima sličan seizmološki ''potpis'' kao i atomsko oružje, ali njena eksplozivna snaga puno je veća od mjerenja u megatonama. Znanstvenici stoga tvrde da je izglednije kako je Sjeverna Koreja ''pojačala'' normalnu atomsku eksploziju dodajući manju količinu tritijuma u srž bombe, nego da su uspjeli proizvesti i aktivirati hidrogensku bombu.

How Scientists Know the North Korea Blast Probably Wasn't an H-Bomb

Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je telefonom s liderima Japana i Južne Koreje o međunarodnom odgovoru i jačanju sankcija protiv Sjeverne Koreje, koja je naišla na globalnu osudu zbog priopćenja o testiranju hidrogenske bombe.

Obama i južnokorejska predsjednica Perk Geun Hje suglasni su da treba pojačati sankcije.

U telefonskom razgovoru koji je trajao 20 minuta, Obama je "naglasio potrebu za najsnažnijim i sveobuhvatnim sankcijama" i rekao da će "blisko koordinirati mjere s Južnom Korejom kako bi se postigao taj cilj", priopćio je Ured južnokorejske predsjednice.

Dva lidera su se također usuglasila da Sjeverna Koreja treba platiti odgovarajuću cijenu za ovu posljednju nuklearnu probu i obećali da će blisko surađivati na donošenju rezolucije Vijeća sigurnosti o ovom pitanju", navodi se u priopćenju, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close