Crvotočine u svemiru

Znanstvenici tvrde: Moguće je putovanje kroz vrijeme

Sci-Tech / Flash | 25. 05. 2014. u 12:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fizičar sa Cambridge sveučilišta tvrdi da je putovanje kroz vrijeme moguće i to zahvaljujući uskim ''crvotočinama'' u svemiru.

On smatra da ako crvotočina ostane dovoljno dugo otvorena, ljudi mogu slati poruke kroz vrijeme, koristeći svjetlost, prenosi dailymail.com.

Zvuči kao teza iz nekog znanstveno-fantastičnog filma, ali u teoriji, crvotočine su predviđene još Einsteinovim proračunima.

One su teorijski tuneli kroz tkanje prostor-vremena koje mogu predstavljati prečice za duga putovanja kroz svemir.

Problem je taj što, ako postoje, ne mogu ostati dovoljno dugo otvorene, da bi čovjek ili čak čestica mogla proći kroz njih.

Međutim, nova studija na Cambridgeu ukazuje da su neke od njih sposobne da ostanu otvorene dovoljno dugo, da bi se slale poruke kroz vrijeme.

Fizičar Kip Torn je 1988. na Tehnološkom institutu u Kaliforniji ukazao da bi crvotočine mogle ostati otvorene zahvaljujući upotrebi negativne energije, poznate kao Kazimirova energija.

Prema modernim fizičarima, vakuum je prepun fluktuirajućih elektromagnetnih talasa različitih valnih dužina koji stvaraju nevjerojatne količine energije nevidljive ljudskom oku.

Između dvije paralelne površine u vakuumu, neki energetski valovi mogli bi biti dovoljno veliki da "prođu", stvarajući pritom negativnu Kazimirovu energiju.

Profesor Luk Bučer je u nedavno objavljenom radu ukazao da ako crvotočina nije mnogo duža, nego što je šira, količina Kazimirove energije prirodno prisutne unutar nje, bila bi dovoljna da dozvoli zadržavanje otvora duže nego što je to uobičajeno.

"Želim provjeriti da li sama crvotočina zbog svoje tubaste strukture može stvoriti isti efekt kao površine", kaže dr. Bučer.

"Moji proračuni su pokazali da ako je crvotočina veoma dugačka, možete dobiti negativnu energiju stvorenu u središtu crvotočine. To ne znači da može ostati stabilna, ali bi svakako usporilo njeno zatvaranje", napominje.

Crvotočina bi trebalo biti otvorena samo dovoljno dugo, kaže dr. Bučer, da pošalje foton kroz njen centar.

Pošto krajevi crvotočine mogu postojati u različitim točkama vremena, ako se teorija profesora Bučera pokaže točnom, poruka bi mogla biti poslana kroz vrijeme.

Ipak, potrebno je još mnogo istraživanja da bi se to potvrdilo.

Na primjer, znanstvenicima je i dalje potrebno da otkriju da li pulsiranje svjetlosti dovoljno intenzivno za prenošenje smislene poruke, može proći kroz crvotočinu koja se polako zatvara i da li pulsiranje može u potpunosti proći kroz nju.

"Pitanje je također da li kratka i šira crvotočina može prenositi poruke kroz vrijeme. Sve je to na razini teorije, ali mogućnosti su više nego zanimljive", kaže dr. Bučer.

Kopirati
Drag cursor here to close