Tihi Ocean

Znanstvenici dokazali kako život buja na dubini većoj od 7000 metara

Sci-Tech / Flash | 03. 03. 2014. u 20:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekspedicija znanstvenika je proučavajući jedno od najdubljih mjesta na svijetu, brazdu Novi Hebridi u Tihom oceanu, otkrila da život i na dubini većoj od 7.000 metara buja, izvješćuje BBC.

Znanstvenici su uz pomoć robota opremljenog kamerom snimili bića koja obitavaju na velikim dubinama, a među njima su zmijolike ribe, poput neobičnih ljuskastih jegulja, žarko crveni rakovi i školjkaši.

Znanstvenici su tijekom 30 dana ekspedicije krajem 2013. utvrdili da je ekologija ove brazde različita od ostalih područja u dubokom moru koja su već istražena.

U svijetu ima više od 30 dubokomorskih brazdi, a većina tih uskih pukotina na morskom dnu smještene su u Tihom oceanu.

Sve do ove ekspedicije, dubine brazde Novi Hebridi koja se nalazi na oko 1.500 kilometara sjeverno od Novog Zelanda, nisu bile istražene.

Živi svijet u toj brazdi uvelike se razlikuje od bića koja obitavaju u tamnim dubinama Japanske brazde, brazde Izu-Bonin i brazde Kermadec. Uvjereni su da su te razlike uvjetovane nutritivnim bogatstvom dijela oceana iznad brazdi.

Ukoliko pogledate geografski položaj brazde Novi Hebridi, vidite da leži ispod neproduktivnih voda, kazao je Jamieson. Prema njegovim riječima, čini se da jeguljama u toj brazdi nije potreban bogati izvor hrane.

Kopirati
Drag cursor here to close