Jaki potres

Znanstvena ekspedicija provjerit će je li se Mont Everest smanjio

Sci-Tech / Flash | 25. 01. 2017. u 13:15 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Satelitske snimke upućuju na to da je potres magnitude 7,8 po Richteru koji je 2015. pogodio Nepal smanjio visinu najvišega vrha na svijetu za nekoliko milimetara ili za nekoliko centimetara, no pretpostavka do danas nije podrobnije ispitana, piše Hina.

"Od razornoga potresa u Nepalu prošle su dvije godine i znanstvena zajednica opravdano sumnja da se Everest uistinu smanjio", rekao je za agenciju PTI Swarna Subba Rao, indijski geodet, dodavši da će je on i njegovi kolege ponovno izmjeriti.

Krajem zime peteročlana ekspedicija krenut će prema vrhu Mont Everesta i posebnim instrumentima obaviti potrebna mjerenja kako bi se ustanovila njegova sadašnja stvarna visina. Rao je podsjetio da je aktualna službena visina Mont Everesta 8848 metara.

Poslovi mjerenja zahtijevaju oko mjesec dana rada na licu mjesta, a potom slijedi dvotjedno proučavanje prikupljenih podataka. Nakon toga će se objaviti rezultati mjerenja.

Razorni potres, koji je 2015. pogodio Nepal i u kojemu je smrtno stradalo oko 9000 ljudi, a sa zemljom je sravnjeno pola milijuna domova, snizio je i nadmorsku visinu glavnoga nepalskog grada Katmandua za nekoliko metara.

Kopirati
Drag cursor here to close