Bez bannera, oglasa...

Želite li pregledavati web stranice bez oglasa prijavite se za Google Contributor

Sci-Tech / Flash | 23. 11. 2014. u 12:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon najave kako će se na YouTube video servisu plaćati pretplata kako vas Google ne bi "maltretirao" hrpom oglasa, pokrenut je sličan program i kada je u pitanju iskustvo pregledavanja web stranica...

Konstantne promjene, koje će mnogi nazvati samo običnom trkom za dodatnim profitom nešto su na što ćemo se, po svemu sudeći, morati naučiti kada je u pitanju Google.

"Car interneta", kako ga mnogi nazivaju sve više se okreće komercijalizaciji vlastitih usluga, ali ne baziranih samo na pretraživanju i oglašavanju, čime su sagradili dosadašnje carstvo.

Istina je da postoje brojni korisnici weba kojima silne reklame, oglasi, "banneri" i sve što ide uz to kronično idu na živce, pa iako postoje brojni programi ili dodaci za web preglednike koji služe isključivo da bi blokirali reklame, Google je odlučio "web bez reklama" ponuditi kao novu, za sada pokusnu uslugu, piše Zimo.co.

Naravno, ako ste pomislili da ćete nešto takvo dobiti besplatno, onda ste u zabludi, jer od nečega se, kao što znamo, mora živjeti, čak i kada je u pitanju div poput Googlea.

Novi program nazvan je Google Contributor, koncept i namjena su poprilično jednostavni i mogu se okarakterizirati kao svojevrsna pretplata na internet stranice na kojima nećete vidjeti apsolutno niti jedan oglas, nego ćete se moći koncentrirati isključivo na sadržaj istih.

Naglasak je na forsiranju kvalitetnog i unikatnog sadržaja od strane Googlea, koji nakon brojnih modifikacija svojih pretraživačkih algoritama i "favoriziranja" web stranica sa sigurnosnim certifikatima i protokolima na ovaj način pokušava dodatno "pročistiti" web i izdvojiti kvalitetne internet stranice.

Za sada ne postoji prevelik broj webova koji sudjeluju u programu, ali vjerojatno će se u budućnosti gomilati, a ako želite uzeti neki od "paketa pretplate" za internet stranice bez oglasa za to ćete morati izdvojiti od jedan do tri američka dolara mjesečno.

Trenutačno Google Contributor nije "otvoren", potrebno je zatražiti pozivnicu, a iz Googlea su poručili kako će sva sredstva koja pretplatnici "ukrcaju u kasu" biti proslijeđena web stranicama koje sudjeluju u programu.

Je li ovo početak nove ere interneta u kojoj ćemo za sve više i više usluga lišenih oglasa morati plaćati pretplatu za sada je nemoguće konkretizirati, ali Google je otvorio novu "frontu", u to nema sumnje.

Vjerojatno će, ipak, većina na ovaj potez Googlea odmahnuti rukom i na svoje računalo instalirati neku od besplatnih aplikacija koje omogućuju blokiranje prikazivanja oglasa, piše Zimo.co.

A opet, biti će i onih koji će za svoje omiljene webove izdvojiti jedan, dva ili tri USD na mjesečnoj razini...

Kopirati
Drag cursor here to close