Ne ostaju od štrajka

Zdravstveni djelatnici nezadovoljni satnicom od 2,20 KM

Sci-Tech / Flash | 28. 02. 2017. u 18:13 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez konkretnog dogovora, kojim bi bio spriječen najavljeni generalni štrajk zdravstvenih djelatnika u SBŽ-u, završen je današnji sastanak predstavnika Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu SBŽ-a, Ministarstva zdravstva i Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) te županije.

Nakon višesatne rasprave i poruke predstavnika Sindikata da će zdravstveni radnici 6. ožujka stupiti u generalni štrajk, ukoliko ne budu ispunjeni njihov zahtjev o satnici koja bi minimalno iznosila 2,31 marku, ministar zdravstva Nikola Grubešić najavio je kako će inicirati da u četvrtak bude održana izvanredna sjednica Vlade SBŽ-a, na kojoj bi se ministri izjasnili o zahtjevima Sindikata i sačinili konkretan prijedlog.

Grubešić je tijekom današnjeg sastanka ponovno pozvao predstavnike Sindikata da odustanu od generalnog štrajka, ističući da je Vlada SBŽ-a spremna na povećanje satnice i poboljšanje materijalnog statusa uposlenih u zdravstvenim ustanovama, ali da mora misliti i o likvidnosti ZZO-a SBŽ-a.

Kako se tijekom sastanka moglo čuti od predstavnika Ministarstva i ZZO-a SBŽ-a, zdravstvenim radnicima se trenutno može osigurati satnica u iznosu od 2,20 maraka, s tim da bi za godinu dana ponovno bilo razmatrano njeno povećanje.

Međutim, u Sindikatu tvrde da satnica od 2,20 maraka nije prihvatljiva i da neće donijeti značajnije poboljšanje materijalnog položaja zdravstvenih radnika te da će štrajk biti neminovan ukoliko iz Vlade ne stigne novi prijedlog.

''Satnica od 2,20 maraka je ispod zakonskog minimuma i mi ne možemo pristati na nešto što je protivno Zakonu o radu Federacije BiH i Općem kolektivnom ugovoru. Dakle, minimalna satnica u Federaciji BiH je 2,31 marku i mi tražimo samo da se ispoštovati zakoni i drugi dokumenti usvojeni na razini Federacije BiH'', kazao je predsjednik Sindikata Muris Trako, naglašavajući da satnica u Sarajevu i Zenici iznosi 2,35 maraka, a u Goraždu i Tuzli 2,31 marku.

U slučaju da dođe do generalnog štrajka, u Sindikatu tvrde da će on biti proveden u skladu s postojećim zakonskim rješenjima te da neće izostati medicinska pomoć za hitne slučajeve.

''Nitko se ne treba osjećati ugroženim da će naići na zatvorena vrata u zdravstvenim ustanovama. Svi uposleni moraju biti na radnim mjestima i pobrinut će se za sve pacijente čije bi zdravlje i životi mogli biti ugroženi izostankom medicinske pomoći, dok će ostali slučajevi biti odloženi'', kazao je Trako.

Iz ZZO-a SBŽ-a naglašavaju kako neće dopustiti da pacijenti ispaštaju, a na sastanku se moglo čuti i upozorenje da bi se razmotrila mogućnost da se pacijenti, u vrijeme štrajka, liječe na drugim mjestima, a da se to financira novcem namijenjenim javnim zdravstvenim ustanovama u SBŽ-u.

Kopirati
Drag cursor here to close