Zalihe krvi

Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH: Krvi još ima, ali darivanje je dobrodošlo

Sci-Tech / Flash | 24. 08. 2016. u 12:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH priopćili su da je apel o smanjenju krvnih zaliha koji je jučer objavljen u medijima svakako imao odjeka, davatelji su se javljali u povećanom broju naročito u poslijepodnevnim satima.

''Zalihe krvi su smanjene, ali stanje još uvijek nije alarmantno. Budući da krv kao lijek ima svoj vijek trajanja, eritrociti 35 dana i najlabilnija komponenta trombociti svega pet dana, Zavod te zalihe mora svaki dan obnavljati da ne bi došli u situaciju nemogućnosti izdavanja krvnih komponenti što bi imalo za posljedicu otkazivanje operativnih programa'', kazala je Feni doktorica Alma Ljuca, specijalistica transfuziologije.

Ljeto – kritično razdoblje

Precizira da je ljetno razdoblje inače u transfuziji kritično razdoblje zbog godišnjih odmora jer je smanjen broj akcija prikupljanja krvi u školama, fakultetima, ali i uslijed povećanog intenziteta prometa (i samim tim prometnih nesreća), kao i broja turista koji u posljednje vrijeme sve više dolaze ne samo u Sarajevo već i u ostale gradove Federacije.

''Veći broj doza potreban je za zbrinjavanja ozlijeđenih, obavljanje redovnih operativnih zahvata, liječenje anemija, karcinoma i drugih stanja koja zahtijevaju terapiju krvnim komponentama'', podsjetila je.

Darujte dio sebe

Poziva sve osobe starosti od 18 do 65 godina koji se osjećaju dobro da dođu u Zavod za transfuzijsku medicinu i daruju "dio sebe drugima".

''Tu smo radnim danom od 07.30 do 19 sati, a sve dodatne informacije za rad na terenu i rad subotom dostupne su na web stranici www.ztmfbih.ba. Zainteresirani se mogu javiti na brojeve telefona 033/567-302, 033/567-324, a u slučaju potrebe osiguran je i prijevoz'', podsjećaju iz Zavoda.

Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH uputio je jučer apel građanima - davateljima krvi da se jave u Zavod kako bi dali krv jer su smanjene zalihe krvi. Priopćeno je da je potrebna krv svih krvnih grupa, a trenutno je najizraženiji deficit A+ i O+ krvnih grupa.

Kopirati
Drag cursor here to close