Edukacija

Zarade od cyber kriminala veće od zarade ilegalne trgovine drogom i oružjem

Sci-Tech / Flash | 31. 05. 2017. u 11:37 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uručivanjem certifikata dvadesetorici tužitelja iz BiH, polaznika specijalističke obuke iz oblasti kibernetičkog (cyber) kriminala, danas je na prigodnoj svečanosti u Centru za edukaciju sudaca i tužitelja FBiH (CESTFBiH) u Sarajevu završen ovaj ciklus edukacije.

Specijalističku obuku je u sklopu projekta 'Jačanje tužiteljskih kapaciteta u sistemu kaznenog pravosuđa', čiju realizaciju podržavaju vlade Švicarske Konfederacije i Kraljevine Norveške, organiziralo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) u suradnji s entitetskim centrima za edukaciju sudaca i tužitelja.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija istaknuo je da novi ciklus edukacije pokazuje opredijeljenost Vijeća da se angažira na specijalističkoj obuci sudaca i tužitelja, kao i da se približava suvremenim međunarodnim trendovima i standardima na planu uspješnog gonjenja počinitelja kaznenih djela iz različitih oblasti.

''Dodjelom certifikata službeno je završio dvogodišnjeg procesa specijalističke edukacije tužitelja, i to je trend na liniji naših nastojanja da nositelje pravosudnih funkcija maksimalno osposobimo za ono što je njihov društveni zadatak'', kazao je Tegeltija u izjavi za medije.

Na značaj edukacije u spomenutoj oblasti ukazao je i direktor CEST-a FBiH Arben Murtezić, istaknuvši da se radi o sofisticiranim obukama koje zahtijevaju poseban pristup, budući da problemi koji se javljaju u 'cyber-svijetu' nemaju presedana, odnosno pandana u fizičkom svijetu.

''Istraživanja govore o tome da ilegalne zarade od cyber-kriminala daleko premašuju one koje se na globalnom nivou ostvaruju od ilegalne trgovine drogom, ili oružjem'', kazao je.

Tužiteljica Okružnog tužiteljstva Banja Luka i sudionica ciklusa edukacije Hana Vranješević novinarima je kazala da je veoma zadovoljna kvalitetom obuke orijentirane ka suzbijanju opasnosti/prijetnji iz cyber okruženja, odnosno 'klasičnih' kaznenih djela koja se mogu izvršiti na potpuno novi način, putem informacijskih tehnologija, mreža računara...

Dodala je da su u obuci angažirani vrsni stručnjaci, te da je ona obuhvaćala praktične metode i uopće postupanje tužitelja u ovoj specifičnoj oblasti, podsjećajući da su u bh. entitetima i Brčko Distriktu BiH od 2010. godine i nadalje propisana krivična djela protiv sigurnosti računarskih podataka.

Inače, program specijalističke edukacije realiziran u sklopu 11 modula i usmjeren je na stjecanje osnovnog i naprednog znanja o kibernetičkom kriminalu i elektronskim dokazima, kao i na postupanje u vezi s tim oblikom kriminala, te materijalne i procesne zakone koji se primjenjuju na nove tehnologije i efikasne mjere koje treba provesti, odnosno procjenu obima međunarodne suradnje.

Edukacija u spomenutoj oblasti realizirana je tijekom 2016. i 2017. godine, a edukatori su bili domaći i međunarodni eksperti, specijalizirani za otkrivanje i procesuiranje predmeta iz oblasti kibernetičkog kriminala.

Ceremoniji, upriličenoj u CEST-u FBiH, osim tužitelja polaznika obuke i predstavnika VSTV-a BiH, prisustvovati su predstavnici Veleposlanstva Švicarske u Bosni i Hercegovini i čelnici entitetskih centara za edukaciju sudaca i tužitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close