A može se spriječiti

WHO: Ospice se i dalje šire Europom i uzimaju živote

Sci-Tech / Flash | 11. 07. 2017. u 14:53 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U trenutnim žarištima ospica u WHO-ovoj Europskoj regiji u proteklih 12 mjeseci je preminulo 35 osoba, priopćeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Najnoviji smrtni slučaj je šestogodišnji dječak u Italiji, gdje je od lipnja 2016. zabilježeno više od 3.330 slučajeva zaraze ospicama i dvije smrti.

Nekoliko drugih zemalja su također prijavile epidemije. Kako navode nadležni za javno zdravstvo, u Rumunjskoj je preminula 31 osoba, jedna osoba u Njemačkoj i još jedna u Portugalu.

''Svaka smrt ili invaliditet uzrokovani ovom bolešću, koju je moguće spriječiti cjepivom, je neprihvatljiva tragedija'', kazala je dr. Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica WHO-a za Europu.

Ova regija je napredovala k eliminaciji ospica. U ukupno 37 zemalja je zaustavljeno endemsko prenošenje, navodi se u procjeni Regionalne verifikacijske komisije za borbu protiv ospica i rubeole na osnovu izvještaja iz 2015. godine, prenosi Fena.

Međutim, u preostalim 'džepovima' gdje je stopa imunizacije niska, ovaj visoko zarazni virus uspijeva se širiti među onima koji izabiru da se ne vakciniraju, nemaju pristup cijepljenju ili ne mogu biti zaštićeni cijepljenjem zbog neke druge bolesti ili stanja.

Kao odgovor na to, nekoliko zemalja usvajaju mjere poput kontrola pri upisu u škole, kako bi se povećale stope pokrivenosti rutinskim vakcinacijama protiv ospica i drugih bolesti.

Rumnjska je širom zemlje organizirala kampanju povećanja stope rutinske vakcinacije. Italija je uvela mjere kontrole širenja bolesti, poput obavještavanja osoba za koje se sumnja da su zaražene, traženje osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim, te pružanje preventive i vakcinacije nakon izlaganja bolesti.

Inače, Ospice uzrokuje virus. Infekcija se širi kapljicama iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Razdoblje inkubacije prije nego što se obično pojave simptomi je 7 do 14 dana. Imunitet protiv bolesti se stvara nakon cijepljenja, nakon aktivne infekcije, a pasivni imunitet kod djeteta čija je majka imuna traje tijekom većeg dijela prve godine života. Prije nego što je cijepljenje postalo široko rašireno, ospice su bile vrlo česta bolest u djetinjstvu, tako da je 90% stanovništva bilo zaraženo do dobi od 20 godina. Broj slučajeva ospica znatno je pao pa su ospice danas rijetka bolest i javljaju se samo sporadično. Osjetljive osobe su dojenčad u vrijeme kad se smanjuje broj antitijela dobivenih od majke, i osobe koje su odbile cijepljenje. Mladež i mlade odrasle osobe koje nisu primile drugo cjepivo također su osjetljivi, piše Pliva Zdravlje.

Kopirati
Drag cursor here to close