Nova afera

Washington Post: NSA je padala u centre s podacima Yahooa i Googlea

Sci-Tech / Flash | 30. 10. 2013. u 19:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Washington Post je javio u srijedu da je Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) tajno upadala u glavne komunikacije veze koje povezuju centre s podacima Yahooa i Googlea širom svijeta, pozivajući se na dokumente koje je dobio od bivšeg službenika NSA Edwarda Snowdena, i na intervjue sa dužnosnicima.

Sudeći po tajnom dokumentu datiranom na 9. siječanj ove godine, NSA je slala milijune snimaka svaki dan s internih mreža Yahooa i Googlea u skladište podataka agencije u Fort Meadeu u Merilendu.

U posljednjih 30 dana, navodi se na izvještaju objavljenom na websiteu Posta, terenski radnici preradili su i poslali nazad više od 180 milijuna novih snimaka, u obujmu od "metapodataka", koji pokazuju tko je poslao ili primio emailove, do tekstovnih, audio ili video materijala, prenosi AP.

Ključno sredstvo NSA u nadziranju internetskih veza je projekt po nazivu MUSCULAR, kojim je zajedno upravljala s kolegama iz britanske agencije GCHQ.

Post piše da su NSA i GCHQ kopirali cjelokupne protoke podataka kroz optičke kablove koji su prenosili informacije između baza podataka i sjedišta giganata iz Silikonske doline.

Dužnosnici Bijele kuće i Ured direktora Nacionalne obavještajne agencije, koja nadzire NSA, odbili su komentirati izvještaj, piše Post.

U priopćenju dostavljenom Postu, Google navodi da je "uznemiren navodima da je vlada presretala promet između naših centara s podacima, i mi nismo bili upoznati s tim aktivnostima".

''Mi imamo striktne kontrole kako bi zaštitili naše centre s podacima, i mi nismo omogućili pristup našim centrima s podacima NSA ili bilo kojoj drugoj vladinoj agenciji'', izjavila je glasnogovornica Yahooa.

Kopirati
Drag cursor here to close