Nevjerojatne brojke

Vrijednost Ubera uskoro bi mogla dosegnuti 70 milijardi dolara

Sci-Tech / Flash | 26. 10. 2015. u 07:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U odnosu na neka druga tržišta na kojima svatko s vozačkom dozvolom može raditi za Uber, u Hrvatskoj Uber zapošljava isključivo taksiste s licencama – čini se kako je većina dosadašnjih korisnika Ubera u Hrvatskoj zadovoljna, no cijena vožnje ipak nije osjetno niža u odnosu na ostale taksi prijevoznike, a osim modernog i jednostavnog načina pozivanja taksija (putem aplikacije), mogućnosti ocjenjivanja vozača i naplate direktno s kartice, Uber ipak nije donio neku revoluciju kakvu su mnogi očekivali.

No, da je Uber ipak puno više od 'samo još jednog taksi prijevoznika', možemo zaključiti po njegovoj tržišnoj vrijednosti – do sada je ona iznosila više od 50 milijardi dolara, a prema posljednjim informacijama ova kompanija dogovora novu investiciju tešku milijardu dolara prema kojoj bi ukupna tržišna vrijednost iznosila između 60 i čak 70 milijardi dolara, piše Zimo.co.

Na TechCruncheu kažu kako su investicije u ovu kompaniju u posljednjih šest godina premašile osam milijardi dolara, a nova milijarda trebala bi im pomoći u daljnjoj ekspanziji na nova tržišta, odnosno povećanju udjela na tržištima Kine i Indije.

Također, u budućnosti namjeravaju proširiti svoje aktivnosti te, osim taksi prijevoza, planiraju osvojiti i tržište dostave (dostava hrane, paketa i slično), za što će im trebati velika ulaganja.

Uber ulaže i u istraživanje tehnologija autonomnih automobila te bi upravo to mogao biti konačni cilj ove kompanije – razviti robote, odnosno napredna računala koja bi, umjesto ljudi, upravljala taksijima i dostavnim vozilima.

Kopirati
Drag cursor here to close