Zakon o pobačaju

Vrhovni sud srušio strogi teksaški zakon o abortusu

Sci-Tech / Flash | 27. 06. 2016. u 20:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki Vrhovni sud u ponedjeljak je odbacio dva ključna dijela strogog zakona o pobačaju u Teksasu za koje oponenti tvrde da su neustavni jer ograničavaju ženino pravo na taj zahvat, a sudsku je odluku pozdravio i američki predsjednik Barack Obama.

S pet glasova za i tri protiv, pobjedu su odnijeli odvjetnici koji su se zalagali za pravo na pobačaj. Riječ je o prvoj odluci suda o pobačaju u zadnjih devet godina u SAD-u gdje je taj zahvat i dalje sporan iako je legaliziran prije više od 40 godina.

Otkad je u Teksasu usvojen sporni zakon broj klinika za obavljanje pobačaja u toj drugoj najmnogoljudnijoj američkoj saveznoj državi s približno 27 milijuna stanovnika smanjio se s 41 na 19.

Tužba privatne femističke organizacije koja se zalaže za holistički pristup zdravlju žena, Whole Woman's Health odnosila se na dva sporna dijela teksaškog zakona o pobačaju, piše Hina.

Jednim se od klinika za abortuse zahtijevalo da imaju dogovor s bolnicom u krugu 48 kilometara u koju bi u slučaju komplikacija mogli slati pacijentice, a drugim se od njih tražilo da imaju svu potrebnu skupocjenu opremu, kao i ostale sadržaje kakve imaju izvanbolnički kirurški centri.

Sud je donio odluku po kojoj oba ključna dijela zakona predstavljaju veliku prepreku u slučaju kada žena želi obaviti pobačaj, čime se krši američki ustav.

"Država Teksas smatra da su zakonska ograničenja ustavna jer im je cilj zaštiti zdravlje žena kod kojih za vrijeme ili nakon pobačaja dođe do zdravstvenih komplikacija. Komplikacije su, zapravo, vrlo rijetke i rijetko su opasne" po život pacijentice, napisala je u objašnjenju jedna od sutkinja Ruth Bader Ginsburg.

Protivnici teksaškog zakona kazali su da su brojne klinike za pobačaje u Teksasu bile prisiljene zatvoriti se nakon što je zakon stupio na snagu, a usvojen je 2013. Država Teksas branila u ožujku je pred sudom branila zakon uz argument da su navedeni dijelovi zakona doneseni isključivo zbog zaštite zdravlja žena koje žele obaviti pobačaj.

Amerikanci su i danas vrlo podijeljeni oko toga treba li pobačaj biti legalan. Po online anketi koje je proveo Reuters/Ipsos i u kojemu je u razdoblju od 3. do 22. lipnja sudjelovalo 6769 odraslih Amerikanaca, 47 posto ispitanika smatra da abortus treba biti legalan, a čak 42 posto ih misli da ne bi.

Stajališta o ovom pitanju u Sjedinjenim Državama neznatno su se izmijenila u posljednjih nekoliko desetljeća, pokazuju istraživanja javnog mišljenja. Osim aktualnog predsjednika Obame koji je izrazio zadovoljstvo odlukom teksaškog suda, izgledna buduća američka predsjednica Hillary Clinton na Twitteru je presudu nazvala "pobjedom za žene Teksasa i diljem Amerike"

Kopirati
Drag cursor here to close