Kako će biti ljeto?

Vremenska prognoza za ljeto: Toplotni valovi, ali i grmljavina

Sci-Tech / Flash | 03. 06. 2017. u 16:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Meteorolozi kažu da ovog ljeta u BiH možemo očekivati nekoliko toplotnih valova s visokim dnevnim temperaturama, ali i dosta naoblake, grmljavine i padalina.

Prema njihovim prognozama, ovo ljeto će biti toplije od prosjeka, s više sunčanih i toplijih dana nego prethodne godine.

Veća temperaturna odstupanja očekuju se u srpnju, a najmanja odstupanja u odnosu na višegodišnju normalu u kolovozu.

"Iako se očekuje toplije ljeto u odnosu na višegodišnji prosjek, to ne znači da neće biti kraćih hladnijih razdoblja. Istovremeno, mogući su i izrazito topli periodi u vidu tzv. Toplotnih valova, čija je najveća mogućnost za pojavu u srpnju.

Tijekom ljeta očekuju se duža sušnija razdoblja, ali i razdoblja kada bi uslijed uobičajenih ljetnih pljuskova, za relativno kratko vrijeme, mogla pasti veća količina kiše, pišu Nezavisne novine.

Najjači signal za sušno razdoblje je krajem lipnja i početkom srpnja", pojašnjava Dženan Zulum, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Milica Đorđević iz Hidrometeorološkog zavoda RS kaže da će toplotni valovi s visokim dnevnim temperaturama ovog ljeta trajati po nekoliko dana.

"Čak deset dana u lipnju nas očekuju pojave grmljavine, što znači da će biti razvoj lokalnih oblaka koji mogu dati veće količine padalina. Međutim, ukupna količina padavina u lipnju bit će u granicama višegodišnjeg prosjeka", navodi Nebojša Kuštrinović, meteorolog.

Dodaje da će se jutarnje julske temperature kretati od 16 do 20 stupnjueva, dok će maksimalne dnevne biti od 28 do 30, a pred sam kraj ovog mjeseca temperatura će dostići i 33 stupnja. Ovakvo vrijeme uglavnom nije biometeorološki povoljno za stanovništvo i nosi najviše faktore rizika za kronične bolesnike.

A kada je u pitanju poljoprivreda, Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, kaže da poljoprivrednici strahuju od crnih oblaka i da bi grad napravio ogromne štete u poljoprivredi. "Svima preporučujem osiguranje, jer to je jedini način zaštite", savjetuje on.

Kopirati
Drag cursor here to close