Povratak otpisanih

Vraćaju se Google Glass naočale

Sci-Tech / Flash | 19. 07. 2017. u 17:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada se Google Glass prvi put pojavio 2013. godine kao dio Explorer Programa, Google je ambiciozno naglašavao mogućnosti i prednosti ove nosive tehnologija.

Nažalost, želje kompanije Google da nosive naočale postanu dijelom naše svakodnevnice poprilično su se izjalovile. Kompanija nikada nije objavila drugu verziju Google Glassa, a o proizvodu nismo čuli gotovo ništa tijekom posljednje dvije godine pa se zapravo činilo kako je riječ o projektu kojeg je pregazilo vrijeme.

Projekt na kraju ipak nije ugašen, a kompanija Alphabet, u čijem je posjedu Google, okupila je novi tim inženjera i objavila novi Google Glass Enterprise Edition koji ovaj put nije namijenjen svima.

Budućnost Google Glassa ovaj put nije na tržištu potrošačke elektronike, nego u radnom okruženju, na glavama radnika, liječnika, inženjera i ostalih kojima će ovakav proizvod u svakodnevnom obavljanju poslova biti od velike koristi.

Alphabet se okrenuo kompanijama diljem svijeta pa će tako novi Google Glass Enterprise Edition biti široko rasprostranjen i dostupan samo enterprise korisnicima.

U posljednje dvije godine kompanija je s partnerima kao što je GE Aviation radila na tome da Glass bude korisniji poslovnim korisnicima - na radnim mjestima u tvornicama i proizvodnim linijama te da poboljša produktivnost radnika i olakša obavljanje poslova, piše Zimo.co.

"Radnici iz raznih područja, poput proizvodnje, logistike, terenskih usluga i zdravstva kažu da je vrlo korisno što se mogu konzultirati s nosivim uređajem dok su im ruke zaposlene. Posljednje dvije godine proveli smo blisko surađujući s mrežom od preko 30 stručnih partnera kako bismo izgradili posebna prilagođena softverska i poslovna rješenja za Glass", objasnio je vodeći stručnjak projekta Jay Kothari.

Za razliku od prve, nešto slabije verzije namijenjene klasičnim korisnicima, ova verzija nudi nekoliko poboljšanja - 8MP kameru, poboljšanu autonomiju, bolji procesor, dugotrajniju bateriju i brži Wi-Fi te novu LED lampicu koja signalizira snimanje video zapisa, a naočale se mogu prikvačiti na različite okvire, kao što su dioptrijske i zaštitne naočale.

Iako Google Glass neće svoj put naći do šire potrošačke publike, lijepo je vidjeti da je Google na tržištu napokon pronašao mjesto za ovaj proizvod.

Kopirati
Drag cursor here to close