Mostar

Vlada većinu zemljišta u Sjevernom logoru dala Univerzitetu "Džemal Bijedić"

Sci-Tech / Flash | 18. 02. 2016. u 15:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH prenijela je Univerzitetu "Džemal Bijedić" u Mostaru pravo raspolaganja/vlasništva na većem broju katastarskih čestica u okviru zemljišta u vojarne "Sjeverni logor" u tom gadu.

Stupanjem na snagu ove odluke, Univerzitet „Džemal Bijedić“ je ovlašten da samostalno i u svoje ime pokrene postupke koji se odnose na upis prava vlasništva u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Mostaru i promjenu posjednika u katastarskom operatu Grada Mostara.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici razmatrala Prednacrt zakona o šumama koji će se ponovo naći pred članovima Vlade, nakon što budu razmotrene određene primjedbe i prijedlozi.

Utvrđeni su prijedlozi Zakona o financijskom upravljanju i kontroli (FUK) u javnom sektoru u Federaciji BiH koji propisuje zajednička okvirna načela i standarde za uspostavu, razvoj i primjenu ovog sustava i Zakona o nedopuštenom oglašavanju.

Federalna vlada utvrdila je i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o doprinosima, a po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obaveznom osiguranju od odgovornosti.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mjeriteljstvu u FBiH, saopćio je je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, danas je donesena Uredba o organizaciji, načinu rada i ovlastima nadzorničke službe zaštite prirode, koja štiti zaštićene prirodne vrijednosti definirane Zakonom o zaštiti prirode.

Date su prethodne saglasnosti na prijedloge rješenja o dodjeli kredita iz Trajnog revolving fonda kompanijama "Alma Ras" d.o.o. Olovo u iznosu od 600.000 KM, "Logotip" d.o.o. Široki Brijeg za 597.163 KM i "Ćićak" d.o.o. Međugorje-Čitluk, u iznosu od 250.000 KM.

Vlada FBiH usvojila je Strategiju obuke za uposlenike i izabrane zvaničnike u jedinicama lokalne samouprave i upoznala se sa završnim izvještajem Projekta "Modernizacija sistema upravljanja ljudskim potencijalima u državnoj službi".

Na sjednici su danas usvojeni izvještaj o analizi primjene Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom u Federaciji BiH (2011.-2015. godina), koji je pripremilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i informacija Federalne uprave civilne zaštite o uvođenju Operativnog centra 112 na cjelokupnom području Federacije BiH.

Federalna vlada je, po službenoj dužnosti, kao izjavljenu od neovlaštene osobe, odbacila žalbu Agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona na rješenje Agencije za reviziju privatizacije u FBiH.

Ujedno, ništavnim je proglasila rješenje Agencije za reviziju privatizacije u FBiH o izvršenoj reviziji pretvorbe i privatizacije kompanije "Dita" d.d. Tuzla od 25. lipnja 2015. godine i predmet vratila prvostepenom organu na ponovni postupak.

Federalna vlada smatra da postupak privatizacije "Dite" d.d. Tuzla nije obavljen u potpunosti u skladu sa zakonskim odredbama.

Na sjednici je doneseno i više kadrovskih odluka i rješenja.

Kopirati
Drag cursor here to close