Neusklađena županija

VIDEO | Tko je kupio markicu za 2016., nije pogriješio

Sci-Tech / Flash | 01. 02. 2016. u 07:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osjetljive kategorije građana, među kojima su djeca, nezaposleni i umirovljenici s minimalnom mirovinom, 2009. godine su, odlukom federalnog parlamenta oslobođeni plaćanja participacije za usluge liječenja, navodi Federalna televizija u prilogu posvećenom zdravstvenim markicama u HNŽ navodeći kako propisi u ovoj županiji još nisu usklađeni s federalnim, premda je to moralo biti urađeno unutar 60 dana.

Posljedica toga je da već sedam godina kroz kupnju markica ili prilikom korištenja zdravstvenih usluga, građani koji su oslobođeni, ipak, plaćaju participaciju.

"Ključna stvar je da participacija počiva na solidarnosti. Nema ni smisla ni logike da djeca participiraju u zdravstvenom sustavu, da participira onaj koji ne radi ili da participira onaj koji je izdvajao za zdravstvo 40 godina, sad ima minimalnu mirovinu", rekao je za FTV Marin Bago, predsjednik mreže Naše društvo.

Markica u zdravstvenoj knjižici, koja košta 20 KM godišnje, oslobađa korisnike zdravstvenog osiguranja plaćanja participacije za usluge liječenja. U Zavodu zdravstvenog osiguranja ističu kako su dužni poštovati važeće propise.

Kako je rekla Alenka Ban, glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, nikada nije došlo do usuglašavanja te dvije odluke, odnosno nije došlo do izmjene skupštinske odluke, što znači da je ona na snazi i sve dok je tako, dužni su je poštovati.

Premda s višegodišnjim zakašnjenjem, koje je osjetljive kategorije stanovništva koštalo mnogo novca, Skupština HNŽ-a najavljuje skoro usuglašavanje propisa.

Njezin predsjedavajući Šerif Špago najavio je kako će se na jednoj od narednih sjednica na dnevni red staviti usuglašavanje tih propisa.

Oni koji su već kupili markicu za 2016. godinu nisu pogriješili, smatraju u Zavodu zdravdstvenog osiguranja, s obzirom na to da će se, ukoliko Skupština uskladi propise s federalnim, novi propisi najvjerojatnije primjenjivati tek od 2017. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close