''Lančana reakcija''

Veseli istraživači probudili u Mostarcima želju za znanosti

Sci-Tech / Flash | 25. 09. 2015. u 16:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je u petak u zgradi Gimnazije Mostar otvorena ''Europska noć istraživača'' koju je organizirao mostarski Koledž ujedinjenog svijeta. Ovo je drugi put da grad na Neretvi zajedno s 300 ostalih svjetskih gradova obilježava ovu noć.

''Europska noć istraživača se uvijek organizira zadnjeg petka u devetom mjesecu kada znanstvene i edukacijske institucije, i ljudi koji se bave znanošću, otvaraju svoja vrata široj publici i građanima. Tada su svi, kroz interaktvina druženja u mogućnosti upoznati se s takvim radom, odnosno pokušati uraditi nešto što nemaju prilike svakodnevno, napraviti nekakav eksperiment i naučiti nešto novo’’, rekla je za medije Valentina Mindoljević direktorica mostarskog Koledža.

Ovogodišnji slogan Noći istraživača je ''Započni lančanu reakciju'', a osnovni cilj je da se javnosti približi posao istraživačˇa, kao i da se omoguc´i bolje razumijevanje njihovog doprinosa društvu.

Također, ''Noc´ istraživacˇa'' treba omoguc´iti mladima da razmotre znanstvenu karijeru kao jednu od opcija za buduc´i poziv, ali i da doprinese globalnom unapređenju radne sredine istraživacˇa u Europi.

‘''Sretni smo da možemo dati svoj doprinos u popularizaciji znanosti i znanstveno-istraživačkog rada kod šire društvene zajednice i to kroz interaktivne sadržaje i na jedan zabavan način'', rekla je Sanela Kuko iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Posjetitelji su imali priliku vidjeti EU info pult, pravljenje raketa, razne pokuse, simulacije arheološkog nalazišta. Noć istraživača završava zabavom koja počinje u 21 sat u OKC-u Abrašević.

Kopirati
Drag cursor here to close