Dobra vijest

Usvojen Pravilnik: Lijekovi u BiH će pojeftiniti

Sci-Tech / Flash | 24. 11. 2016. u 13:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH je danas usvojilo Pravilnik o načinu kontrole cijena lijekova, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u Bosni i Hercegovini.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je na press konferenciji nakon sjednice izjavio da je Pravilnik usvojen jednoglasno, ističući da je to dobra vijest za građane.

BiH stavila pod kontrolu cijenu lijekova

''Ovim će značajno pojeftiniti lijekovi u BiH, a dobra je to vijest i za naše vlade i fondove koji će moći uštedjeti dosta financijskih sredstava zato što su neke lijekove s esencijalnih lista plaćali skuplje'', istaknuo je ministar Osmanović.

Vršitelj dužnosti direktora Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak je kazao da je ''BiH uradila ono što sve ozbiljne države i čine, stavila je pod kontrolu cijene lijekova u BiH, na taj način ostvarujući ne male uštede i stavljajući do znanja da su interesi građana ispred interesa privatnih kompanija, bile one domaće ili strane''.

Po njegovim riječima, godišnji efekti će biti otprilike desetak posto onog dijela tržišta lijekova koji spada pod utjecaj ovoga pravilnika, a to tržište se procjenjuje na nekih pola milijardi maraka.

Ušteda od 50 milijuna KM

''Što znači da će godišnje u proračunima fondova, kliničkih centara, zdravstvenih ustanova, primarno, ostajati nekih 50 milijuna maraka'', istaknuo je Zolak.

Pojasnio je da je ova ušteda projektirana kao ukupna ušteda.

''Neki lijekovi su već sada jeftiniji od te maksimalne cijene koju će propisati ovaj pravilnik. Oni koji su skuplji će morati da se smanje cijene, to jest da se uklope u tu maksimalnu cijenu'', pojasnio je Zolak.

Dodao je da od dana stupanja na snagu Pravilnika, veleprometnici imaju 60 dana da svoje cijene usklade s maksimalnim, a Agencija sljedećih 30 dana da maksimalne cijene i objavi.

''Nećemo čekati 30 dana, to će biti šezdeset prvi dan od dana stupanja na snagu. Od tada će se moći osjetiti efekti. Procjene tih efekata, danas je zaključeno na sjednici Vijeća ministara, će se najdalje do kraja jula predstaviti nadležnima'', kazao je Zolak.

Po njegovim riječima, kad se stave maksimalne cijene, tržište će nastaviti da se odvija ispod te maksimalne cijene.

Maloprodaja nije u nadležnosti Agencije za lijekove

''Što znači da oni koji su se natjecali sada potpuno slobodno će imati neku maksimalnu cijenu i nastavit će da se natječu ispod te cijene. Što znači da će i neki indirektni efekti nakon stupanja na snagu ovog pravilnika biti u smislu povećanja ušteda'', pojasnio je Zolak.

Upitan na koji način će se vršiti kontrola, Zolak je odgovorio da će to biti dvojako.

''Pri samom podnošenju zahtjeva za puštanje lijeka u promet, veleprometnik će biti dužan da nam dostavi projektiranu cijenu koja će biti ispod maksimalne. Na taj način se obavezuje na neki način i da ispoštuje tu cijenu na terenu, to jest u samoj prodaji. Imamo inspektorat koji će naknadno da provjerava da li se te cijene i poštuju'', kazao je Zolak, dodajući da su predviđene i kazne.

Napomenuo je da maloprodaja nije u nadležnosti Agencije za lijekove.

''Postoji potencijalna opasnost da lijekarne i slično, nastave da drže više cijene zato što su oni u entitetskim nadležnostima. Veleprodaja će biti uređena šezdeset prvi dan od objave u Službenom glasniku. Tad će i fondovi i državne institucije da osjete benefite, a krajnji korisnici posredno'', pojasnio je Zolak.

Kopirati
Drag cursor here to close