Predstavljen FabLab

Uspješno održan TechnoBiz meetup ''Digitalna fabrikacija - 3D tehnologije''

Sci-Tech / Flash | 04. 06. 2016. u 04:56 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preko 100 sudionika – poduzetnika, inovatora, dizajnera ili naprosto zaljubljenika u tehnologije digitalne fabrikacije imali su priliku čuti iskustva o praktičnim stranama i inovativnim primjenama ovih tehnologija u biznisu i obrazovanju, kao i o globalnom valu širenja tehnologija i znanosti među građanima kroz FabLab/Makerspace/Hackerspace prostore. Renomirani gosti predavači iz Maribora, Zagreba, Beograda i Brisela su prenijeli svoja zanimljiva iskustva i najnovije spoznaje o tehnologijama digitalne fabrikacije globalno.

Na samom početku dr.Igor Drstvenšek (Strojarski fakultet, Maribor), održao je zanimljivo predavanje na temu ''Aditivna proizvodnja (AP) i 3D printing - može li se AP prodavati?''. Iskustva iz Zagreba na temu područja naprednih rješenja i primjera primjene 3D/aditivnih tehnologija u industriji prenijeli su predstavnici klaster 3D grupa. Gosp Tomislav Hercigonja iz 3D grupe naveo je kako aditivne tehnologije otvaraju mogućnosti za individualnu proizvodnju, a da 3D printeri demonstriraju da je samo mašta granica, jer oni već printaju sve - od industrijskih dijelova, preko sitnih figurica, igračaka i odjevnih predmeta, pa sve do kuća.

Naime, tehnologije digitalne fabrikacije/proizvodnje - novi su prag za industriju, a po svemu sudeći i za ljudsku civilizaciju u cjelini. Umjesto dosadašnje centralizacije proizvodnje u velikim industrijskim centrima, mogućnost da ona bude distribuirana u naše domove ili da barem dostupna u našoj najbližoj okolini, nikad nije bila bliža.

''Veliki interes za temu našeg današnjeg događaja potvrdio nam je da ljudi u Mostaru i okolici razumiju važnost i mogućnosti tehnologija digitalne fabrikacije i vjerujem da će zahvaljujući i danas stečenim znanjima i informacijama, imati kreativnih ideja koje će moći realizirati koristeći opremu koja im je dostupna kod nas'', istaknuo je Mladen Kostić ispred organizatora INTERA Tehnološkog Parka Mostar.

O digitalnoj fabrikaciji u obrazovanju i društvu kao nužnost 21. stoljeća govorio je Roberto Vdović, iz FabLaba, Zagreb, naglasivši kako su kreativni prostori poput FabLab-ova mjesta koja svima pružaju pristup tehnologijama i da su presudni za razvoj društva temeljnog na kreaciji i proizvodnji, a ne samo na konzumerizmu.

Posljednju, ali vrlo zanimljivu temu ''STEAM za mlade - FIRST Lego League'' održao je  Alen Piljak, Edulab, Beograd.

Za sve sudionike INTERA TP je prvi put otvorio vrata budućeg FabLab-a. Riječ je najnovijim tehnologijama i alatima - 3D printerima, laserskim rezačima/graverima, CNC strojevima, ručnim power toolsima, i jos mnogo toga - sve što je potrebno da napravite gotovo bilo što što zamislite. Stoga će svi zaljubljenici u tehnologije digitalne fabrikacije u Mostaru imati adresu za inovativno, kreativno i zabavno razmišljanje i djelovanje.

Ovaj događaj je organiziran uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Kopirati
Drag cursor here to close