Opasnost

Uskoro letimo bez mobitela i laptopa

Sci-Tech / Flash | 23. 03. 2017. u 10:22 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD su zabranile putnicima da nose i uključuju elektronske uređaje na letovima sa Bliskog istoka ka Americi, strahujući od terorističkih bombi koje su dovoljno male da stanu u bateriju laptopa.

Strah od mogućeg napada ISIL-a naveo je američku Vladu da uvede zabranu korištenja većih elektronskih uređaja. New York Times navodi da je zabrana uvedena da bi bili spriječeni planovi džihadista da razviju mini-bombe.

Obavještajni podaci do kojih su američki dužnosnici došli početkom godine pokazuju da islamisti rade na načinima kako da prokrijumčare eksploziv u avione koji lete ka SAD.

Agencija za sigurnost prometa, međutim, demantira da postoji konkretna prijetnja. Mnogi putnici u avio-prometu više ne mogu zamisliti put bez nekog elektronskog uređaja.

Oni nose računare i Ipade zbog posla ili svakodnevnog života i mnogima su dugi letovi nezamislivi bez tih uređaja. Međutim, terorističke grupe već koriste elektronske uređaje kao eksploziv, a najnoviji primjer je događaj u avionu u Somaliji.

"Obavještajni podaci o kojima smo upoznati pokazuju da terorističke grupe nastavljaju planirati napade na putničke avione, kao i da razvijaju inovativne metode napada.

To uključuje i krijumčarenje eksplozivnih naprava u raznim uređajima iz svakodnevnog života", izjavio je Sean Spicer, glasnogovornik Bijele kuće. Britanska Vlada uvela je slične restrikcije nekoliko sati nakon američke.

Putnici već prolaze složene preglede na aerodromima, mada neki smatraju da je ova dodatna mjera nepotrebna, uz već postojeće rendgene i skenere. Stručnjaci za sigurnost smatraju da je uklanjanje elektronskih uređaja iz kabine aviona - mudra mjera.

Ako se oprema odloži u prostor sa prtljagom, time se razdvaja od pojedinca koji može da detonira eksploziv, navode stručnjaci.

Kao posljedica novih mjera, neki letovi za SAD i Veliku Britaniju mogli bi biti dugi i dosadni za putnike koji vole prekratiti vrijeme svojim kompjuterima i drugim elektronskim uređajima, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close