Projekt SGIP

Uručene nagrade i otvoren novi natječaj za novinarsku nagradu na temu odnosa prema okolišu

Sci-Tech / Flash | 09. 07. 2014. u 10:57 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

USAID-ov Projekt jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (SGIP) danas je proglasio pobjednike novinarske nagrade na temu udomiteljstva i otvorio novi natječaj za najbolju novinarsku priču iz oblasti odnosa prema okolišu.

Za novinarske radove na temu udomiteljstva, prvu nagradu i novčani iznos od 2.500 KM osvojio je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) člankom „Visoka cijena udomiteljstva“. Drugu nagradu i novčani iznos od 1.500 konvertibilnih maraka osvojio je novinar Alem Dedić iz tjednog lista „Novo vrijeme“ sa člankom „Da kuća bude dom“. Za plasman na treće mjesto priznanje Projekta SGIP dobio je novinar Mirsad Bajtarević sa BH radija 1.

Istovremeno, Projekt SGIP poziva novinare iz cijele Bosne i Hercegovine, iz svih medija (novine i časopisi, novinske agencije, radio, televizija, internet portali) da kandidiraju najbolje istraživačke priče o tome kako kreiranje zakona o zaštiti okoliša Federacije Bosne i Hercegovine može najbolje utjecati na očuvanje životne sredine. I ovaj put je prva nagrada novčani iznos od 2.500 konvertibilnih maraka, i druga novčani iznos od 1.500 konvertibilnih maraka.

- Članak CIN-a pomogao je u izradi Nacrta javne politike o udomiteljstvu. Sada nam je želja pomoći Federalnom ministarstvu turizma i okoliša da uz sudjelovanje javnosti dođe do što boljeg teksta zakona o zaštiti okoliša. Nedavne poplave najbolje su nam pokazale kakve mogu biti posljedice odnosa prema životnoj sredini. Vjerujemo da bolja legislativa može pomoći u učinkovitijem reguliranju ove oblasti, kako bi nas u budućnosti priroda što manje kažnjavala,“ rekao je Christian Haupt, direktor Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (SGIP).

Ocjenjivački žiri će u obzir uzeti prijavljene novinarske radove o zaštiti okoliša objavljene u razdoblju od 15. lipnja 2014. do 26. listopada 2014. godine. Radove za nagradu mogu predlagati medijske kuće ili agencije, urednici svih medija ili sami novinari autori. Žiri sačinjavaju predstavnici Udruženja „Aarhus centar u BiH“, Vijeća za tisal u BiH, Udruženja BH novinari, Centra za razvoj medija i analize (CRMA) i projekta SGIP.

Prijedlozi se šalju poštom na adresu USAID/SGIP, (H. Kreševljakovića 19/V, 71000 Sarajevo) najkasnije do 31. listopada 2014., uz priložene originale i fotokopije objavljenih tekstova ili CD/DVD s objavljenim izvještajima, kao i elektronski na adresu [email protected], s naznakom „Za novinarsku nagradu“.

Sve informacije o uvjetima prijave mogu se pronaći na profilu www.facebook.com/USAIDBIH, internet stranici www.cid.suny.edu i stranicama udruženja čiji su predstavnici u Žiriju.

Projekt SGIP, od svibnja 2013. radi na jačanju kapaciteta institucija vlasti kako bi se usvojile, provele i osigurale efikasnije politike, zakoni i proračuni koji se odnose na ključna pitanja pristupanja Europskoj uniji.

Kopirati
Drag cursor here to close