RIP

Umro Marvin Minsky - pionir umjetne inteligencije, računalni stručnjak i filozof

Sci-Tech / Flash | 26. 01. 2016. u 18:32 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marvin Minsky, pionir umjetne inteligencije i jedan od najvećih računalnih znanstvenika, umro je u 88. godini od izljeva krvi u mozak, priopćio je Institut tehnologije u Massachusettsu (MIT).

Minsky je istodobno bio i računalni stručnjak i filozof, a u računalnom je svijetu najpoznatiji po tome što je 1959. sudjelovao u osnivanju MIT-jeva laboratorija za računalstvo i umjetnu inteligenciju (MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory). Drugi osnivač tog laboratorija bio je John McCarthy, kojemu se pripisuje da je skovao termin 'umjetna inteligencija'.

Godine 1970. Minsky je dobio je Turingovu nagradu, najviše priznanje u području računalne znanosti. Njegovi izumi i radovi pomogli su u razumijevanju mogućnosti koje računala imaju u području rasuđivanja, učenja i općenito ponašanja poput ljudskog mozga. Smatra se da je upravo on postavio temelje za razvoj umjetne inteligencije.

Imao je široke interese – bio je matematičar, pijanist, kompozitor. Radio je i na filmskom klasiku 'Odiseja u svemiru 2001' Stanleya Kubricka kao stručni savjetnik i rekao je da je to najbolji film koji je ikada gledao.

Pisao je knjige, a najvažnija mu je 'The Society of Mind' objavljena 1985., prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close