Opet ruski hakeri?

Ukrajinska policija spriječila još jedan cyber napad

Sci-Tech / Flash | 05. 07. 2017. u 13:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov danas je objavio kako je upravo spriječeno pokretanje još jedne velike malware kampanje, slične onoj kojoj smo svjedočili prošloga tjedna.

Hakeri su ponovno pokušali na isti način pokrenuti distribuciju ransomwarea (koji to zapravo nije) kroz sustav ukrajinske kompanije M.E.Doc. Dogodilo se to jučer nešto prije 14 sati po lokalnom vremenu, a napad je imao cilj postići svoj vrhunac oko 16 sati.

No, već do 15 sati ukrajinski "cyber policajci" su uspjeli blokirati izvor napada i spriječiti njegovu aktivaciju.

Zaraženi serveri uklonjeni su, a Avakov je napomenuo i da se tragovi kriminalaca koji stoje iza ovog napada ponovno mogu povezati s Rusijom, javlja Bug.hr.

Službena Ukrajina optužila je ruske hakere (koje sponzorira i država) za napade malwareom na svoje telekome, elektrodistributere, ali i privatne kompanije.

Iz dostupnih podataka vidljivo je da je Ukrajina zaista bila mjesto odakle se napad proširio te da je najviše zaraženih računala bilo upravo u toj zemlji.

No Rusi su, pod uvjetom da je napada zaista njihovo maslo, naštetili i svojim kompanijama. Petya je, među ostalim, uspjela prodrijeti i u sustav ruske nacionalne naftne kompanije Rosneft, iako tamo nije prouzročio veliku štetu.

Kopirati
Drag cursor here to close