Kad narastem bit ću...

Učenici u HNŽ-u se mogu školovati za harmonikaše, dizajnere i vlasuljare

Sci-Tech / Flash | 18. 06. 2015. u 11:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijave za upis u srednje škole u Hercegovačko-neretvanskoj županiji bit će održane 22. i 23. lipnja u vremenu od 8.00 do 12 sati.

Za učenike je slobodno 3.472 mjesta u strukovnim školama i gimnazijama u osam gradova ove županije. Najviše slobodnih mjesta je za gimnazije čak 700, od čega je najviše u Mostaru 375.

Ekonomist, kuhar, konobar, prodavač, automehaničar su najbrojnija zanimanja za koja se učenici mogu obrazovati. Također se mogu obrazovati za vodoinstalatere, bravare, frizere – vlasuljare, klesare, kamenorezače, keramičare, montere, zidare, vozače, grafičare tiska, automehatroničare, slastičare, krojače.

Veliko zanimanje za medicinske škole 

Što se tiče tehničkih zanimanja koja traju četiri godine izbor je zaista velik. Naime, u ovoj županiji učenici postati sanitarni, farmaceutski tehničari, te tehničari za elektroenergetiku, poljoprivredu, hotelijerstvo, računalstva, telekomunikacija, pošte, niskogradnje i visokogradnje, geodezije, logistike i špedicije, cestovnog, PT i željezničkog prometa. Također se mogu školovati i za zrakoplovnog prometnika ili harmonikaša, a uvedeni su i novi smjerovi poput dizajnera tekstila i odjeće i dizajner unutrašnje arhitekture interijera.

Kad je Mostar u pitanju u njemu ima 20 srednjih škola, od čega su tri gimnazije. U 17 srednjih škola Mostarci će moći konkurirati za 1.763 mjesta.

Najveće zanimanje, osim za gimnazije, vlada i za medicinske škole. Srednja medicinska škola prima 100 učenika i to 50 za zanimanje medicinska sestra, 25 za fizioterapeutskog tehničara, te 25 farmaceutskih tehničara dok Srednja medicinska škola Sestara Milosrdnica prima 125 učenika koji se mogu obrazovati za mediciske sestre, fizioterapeutske i sanitarne tehničare i frizere.

Objava rezultata prvog upisnog roka bit će stavljena na školsku oglasnu ploču 24. lipnja 2015. godine do 15,00 sati, a upis učenika će se moći izvršiti 25. i 26. lipnja 2015. godine u vremenu od 8,00 do 14,00 sati.

Prijave za drugi upisni rok u škole s nepopunjenim mjestima bit će održane 29. i 30. lipnja 2015. godine od 8,00 do 12,00 sati, dok će za treći upisni rok prijave biti 27. kolovoza 2015. godine od 8,00 do 12,00 sati.

Tko može u gimnaziju? 

Učenik se u jednom upisnom roku može natjecati samo u jednoj školi, odnosno vrsti programa, gdje prilaže originalne svjedodžbe i uvjerenja. Iznimno učenik se može prijaviti za upis u glazbeni ili likovni program na osnovi preslika dokumenata ukoliko se istodobno prijavljuje za upis u neku drugu srednju školu.

U gimnazije mogu se upisati učenici koji imaju najmanje 16 bodova, a u tehničke i srodne četverogodišnje škole najmanje 13,5 bodova. Za trogodišnje programe ne utvrđuje se minimalni broj bodova koji su potrebni za upis.

Učenik koji je osvojio prvo, drugo ili treće mjesto na međužupanijskom ili međunarodnom natjecanju iz nastavnih predmeta posebno značajnih za izbor učenika u pojedine škole, upisuje se izravno, uz uvjet da zadovoljava minimalni broj bodova na osnovi uspjeha.

Pod natjecanjima iz znanja i vještina koja se vrednuju za upis u srednje škole smatraju se sva natjecanja koja su ustrojena na postupku selekcije najboljih učenika, u pravilu završnih razreda osnovne škole (od razreda, škole, općine, županije do međužupanijske razine) i to pod nadzorom stručnih povjerenstava.

Kopirati
Drag cursor here to close