Mladi - naša budućnost

Učenici Jajca dobili priznanje Most za budućnost

Sci-Tech / Flash | 01. 06. 2017. u 14:55 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanici nekoliko zemalja u BiH uručili su danas u Jajcu priznanje "Most za budućnost" srednjoškolcima iz tog grada, uz obrazloženje da su svojom borbom za zajedničko obrazovanje pružili doprinos izgradnji mostova i povezivanju naroda u BiH.

"Ovo je simbolična gesta potpore borbi učenika za jedinstveni nastavni plan i program u školama, uz poštivanje multietničnosti Jajca i Srednjobosanske županije... Oni su pokazali ogromnu moralnu hrabrost, te su, unatoč preprekama, inzistirali da svoje obrazovanje nastave zajedno", navedeno je u zajedničkoj izjavi koju je, do sada, potpisalo 18 veleposlanika u BiH, a koju je pročitala veleposlanica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

Predstavljajući zajedničku poruku, švicarska veleposlanica je istaknula da se prema mladima treba odnositi s poštovanjem i kao prema produktivnim članovima društva.

''Bitno je njihovo nastojanje da ostanu zajedno shvatiti ozbiljno i ispoštovati ga. Od političara i lidera očekujemo da ispune obvezu i da mladima ponude kvalitetno obrazovanje... Potrebno im je obrazovanje koje će ih pripremiti za budućnost, a ono podrazumijeva i naučiti ih da žive skupa'', kazala je veleposlanica.

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore istaknuo je da mladi nisu samo budućnost BiH, nego i njena sadašnjost, te da cijela BiH treba biti ponosna na srednjoškolce iz Jajca.

''Podigli su svoj glas protiv segregacije i diskriminacije i u tome imaju našu punu potporu. Jasno je da postoji mnogo otvorenih pitanja, frustracija i nezadovoljnih, ali moramo biti svjesni da samo dijalogom možemo riješit takva pitanja, a ne segregacijom i diskriminacijom'', kazao je Moore, naglašavajući da će ponovno doći u Jajce i redovno pratiti situaciju u tom gradu.

Na pitanje novinara koliku odgovornost snosi međunarodna zajednica za postojanje fenomena "dvije škole pod jednim krovom", Moore je rekao da nakon rata u BiH ovaj sustav jeste predstavljao fazu, odnosno prijelazno rješenje, ali da nikako nije smio postati trajna kategorija.

''Nikada nije bila namjera da to postane stalno stanje jer ne odgovora ni međunarodnim standardima, niti roditeljima, ni djeci'', istaknuo je on.

Obraćajući se veleposlanicima, učenica Azra Keljalić kazala je da borba učenika protiv osnivanja nove škole traje već godinu dana, ali da smatraju da su blizu cilju.

''Političari govore da su mladi budućnost ove zemlje. Neka nas onda i puste da odlučimo o svojoj budućnosti'', istaknula je ona.

Dodjeli priznanja nazočio je i općinski načelnik Edin Hozan koji je kazao da podržava učenike u njihovoj borbi, te da je potrebno tražiti rješenje koje neće voditi k daljnjim podjelama, ali će promijeniti postojeće stanje.

Odluku o formiranju nove srednje škole u Jajcu, koja će raditi po bosanskom nastavnom planu i programu, donijeli su Vlada i Skupština SBŽ-a, uz obrazloženje da je to bio zahtjev lokalne zajednice, s obzirom na to da dvije postojeće srednje škole u tom gradu rade po hrvatskom nastavnom planu i programu.

Kopirati
Drag cursor here to close