Solpharm

U Sarajevu održan drugi regionalni simpozij o rijetkim bolestima

Sci-Tech / Flash | 15. 09. 2011. u 16:43 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Dostupnost biotehnoloških terapija za liječenje rijetkih bolesti" naziv je Drugog regionalnog simpozija o rijetkim bolestima koji je, pod pokroviteljstvom ministra zdravstva Federacije BiH Rusmira Mesihovića, održan u Amfiteatru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Simpozij su organizirali stručnjaci Kliničkog centra, pod stručnim vodstvom prof. dr. Azre Alajbegović, direktorice Neuropsihijatrijskih disciplina KCUS-a, i prof. dr. Halime Resić, voditeljice Klinike za hemodijalizu, uz organizacijsku podršku multinacionalne kompanije Solpharm sa sjedištem u Zagrebu.

Simpozij je okupio vodeće i priznate stručnjake iz jugoistočne Europe koji su predstavili osobna iskustva i najnovije trendove u modernom liječenju rijetkih bolesti.

"Rijetke bolesti su pretežno kronične i progresivne, neke su i smrtonosne, te značajno opterećuju ne samo oboljelog nego i cijelu obitelj. S obzirom na to da su rijetke, malo je stručnjaka, a i šira javnost nije upoznata o njihovom kliničkom tijeku, mogućnostima dijagnostike, liječenja i prevencije. U tom smislu, nužno je povezivanje stručnjaka različitih specijalnosti koji su uključeni u obradu i zbrinjavanje ovih bolesnika", istakla je prof. dr. Halima Resić, šefica Klinike za hemodijalizu.

Zdravstveni stručnjaci okupljeni na simpoziju u Sarajevu zaključili su da se tradicija održavanja regionalnog uspješnog skupa treba nastaviti kao mjesto za okupljanje znanja stručnjaka koji se bave rijetkim bolestima.

Zaključna preporuka stručnjaka je donošenje nacionalnog plana i osnivanje referalnog centra u BiH za rijetke bolesti prema uzoru iz Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close