Smilje

U Mostaru znanstveno-stručna radionica o smilju

Sci-Tech / Flash | 22. 11. 2016. u 11:25 N.N.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni Agromediteranski zavod Mostar organizira četvrtu znanstveno–stručnu radionicu na temu smilja koja će se održati 24. studenog 2016. dogine (četvrtak), u prostorijama Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, Ulica Biskupa Čule broj 10, s početkom u 11 sati.

Programom radionice predviđeno je obraćanje prof.dr.sc. Marka Ivankovića, direktora FAZ-a, koji će otvoriti skup, nakon čega će Jadranka Duranović, dipl.oec. predstaviti novu knjigu izdavača Algoritam Stanek Mostar pod nazivom ''Ekološka proizvodnja smilja i eteričnog ulja''.

Nakon toga će Marijo Leko, dipl.inž.poljoprivrede održati predavanje pod nazivom ''Presjek stanja kvalitete hercegovačkog eteričnog ulja od smilja – dosadašnje analize po općinama'', nakon čega je predviđeno vrijeme za raspravu.

Oko 13 sati planirano je zatvaranje radionice uz završno obraćanje. Mr.sc. Marija Prlić, šefica Odsjeka za vinogradarstvo i voćarstvo najavljena je kao moderatorica radionice.

Ekološka proizvodnja smilja i eteričnog ulja – dosadašnje spoznaje

Priručnik obuhvaća elemente u procesu uzgoja i prerade smilja čiji se sadržaj isključivo odnosi na ekološku proizvodnju koja je na tržištu najpoželjnija.  

Čitatelj će se upoznati sa pravilnim načinom u pristupu oblikovanja tih elemenata kako bi nasad smilja u konačnici bio zdrav, uspješan i  da zadovoljava kriterije za preradu. Sadržaj obuhvaća proces uspostavljanja nasada smilja kroz pripremu tla, proizvodnju presadnica i njihovu sadnju.

Također se obrađuju poglavlja; kultivacija kroz gnojidbu, zalijevanje, tretiranje od bolesti i štetnika, žetva, destilacija i dobivanje eteričnog ulja od smilja, te ekonomsko- financijska analiza proizvodnje smilja. Svaka cjelina obrađena je od relevantnih autora specijaliziranih za svaku od navedenih sadržajnih cjelina.

Urednici su: prof.dr.sc. Marko Ivanković i Jadranka Duranović,dipl.oec.                                  Autori teksta su: Prof.dr.sc. Jure Beljo, prof.dr.sc. Ivo Ostojić, prof.dr.sc. Vojislav Trkulja, doc.dr.sc. Adrijana Filipović, dr.sc. Ana Mandić, mr.sc. Marija Prlić, mr.sc. Miro Barbarić, mr.sc. Aida Kohnić, Marina Rajić, mag.ing.proc.,prof.dr.sc. Marko Ivanković i dr.sc. Marin Čagalj., Marijo Leko, dipl.inž.agr.

Kopirati
Drag cursor here to close