MUN konferencija

U Mostaru se održava najveća konferencija za srednjoškolce u BiH

Sci-Tech / Flash | 19. 02. 2016. u 11:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Koledžu ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru danas je počela Deseta konferencija Modela ujedinjenih naroda (MUN) 2016. koja će trajati do 21. veljače i okupiti preko 140 sudionika iz cijelog svijeta i srednjih škola iz BiH, Srbije, Italije, Velike Britanije, Slovenije, Hrvatske, Španije, Njemačke, SAD-a, Meksika, Kanade, Palestine, Finske i Ekvadora.

MUN konferencija, u organizaciji UWC-a Mostar, je najveća konferencija takve vrste za srednjoškolce u BiH. Osim utjecaja na svijest o globalnim pitanjima i razvijanja vještina javnog nastupa, konferencija zbližava mlade ljude iz različitih dijelova Balkana, te daje svim učesnicima priliku da sruše stereotipe i ostvare otvorena međuetnička prijateljstva.

Prilikom svečanog otvaranja učenike su pozdravili počasni gost Konferencije, suosnivač i vodeći analitičar Vijeća za demokratizaciju politika (DPC) Kurt Bassuener te direktorica Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru Valentina Mindoljević.

U svom obraćanju, direktorica Mindoljević se, uz ostalo, osvrnula na potrebu da se reorganizira način na koji rade Ujedinjeni narodi.

Poručila je učenicima da ne rade na način kako to odrasli trenutno rade, već da pokušaju razmišljati na način kako bi se reorganizirao čitav sistem funkcioniranja Ujedinjenih naroda, pogotovo Vijeće sigurnosti.

Tijekom tri dana Konferencije učenici će kroz rad u MUN odborima (Vijeće sigurnosti, Vijeće za ljudska prava, Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetska trgovinska organizacija) raspravljati o nizu aktuelnih svjetskih tema i pitanja.

Završnog dana Konferencije, u nedjelju, u amfiteatru Ekonomskog Fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru generalnoj skupštini MUN-a prisustvovat će počasni gost, veleposlanik Republike Finske za Hrvatsku i BiH Timo Rajakangas, koji će se obratiti sudionicima Konferencije. Istoga dana održat će se završna ceremonija i dodjela certifikata.

Kopirati
Drag cursor here to close