Sezonski

U Mostaru samo 'obična' gripa

Sci-Tech / Flash | 02. 02. 2016. u 09:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Epidemiološka situacija u Mostaru sukladna je sezonskom dobu. U posljednje tri sezone nisu zabilježeni slučajevi gripe s teškom kliničkom slikom, te su za sada zabilježeni samo povremeni slučajevi obične gripe'', potvrdili su za Bljesak.info na Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar na upit oko pojave virusa H1N1 u našoj zemlji.

Podsjećamo, na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra hospitalizirano je 17 pacijenat,a te je kod kod deset pacijenata ustanovljen virus AH1N1, kod dva pacijenta Influenca A, te kod jednog pacijenta Influenca B. Hospitalizirani pacijenti su pod nadzorom liječnika, te su zbrinuti adekvatnom terapijom.

U priopćenju iz KCUS-a se dodaje da je stanje pacijenta S. I. iz Zenice, kod kojeg je zabilježena pojava svinjske gripe,  izuzetno teško i da je smješten u Jedinici internističke intenzivne terapije (JIIT).

Prema ovim podacima,zasad se još se ne može govoriti o epidemiji, a Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja, zasad nije mogla govoriti o tome postoji li, eventualno, više registriranih slučajeva u FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close