Eminentni stručnjaci

U Mostaru počinje međunarodni simpozij o gastroenterologiji

Sci-Tech / Flash | 10. 06. 2016. u 09:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peti međunarodni simpozij 'Novosti u gastroenterologiji' Mostar održat će se danas i sutra u Hotelu "Mostar" i okupit će brojne eminentne stručnjake iz BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije i Crne Gore.

Po riječima dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Milenka Bevande, prošlogodišnji kongres imao je jako veliki odjek u regiji i u Europi, a rezultati toga su, kako je kazao, da smo kao država, odnosno Udruženje gastroenterologa i hepatologa BiH, pozvani da organiziramo jedan od međunarodnih ECCO simpozija (Europsko udruženje za upalne bolesti crijeva).

''Nadam se da će se to realizirati u BiH krajem ove ili početkom sljedeće godine'', kazao je Bevanda.

On je istakao kako će na ovogodišnjem simpoziju biti prezentirano ono što je najnovije iz oblasti gastroenterologije i hepatologije, a sve to o čemu će biti riječi bit će podijeljeno u četiri sesije.

Kazao je kako će večeras biti održana sesija iz oblasti hepatologije na kojoj će se govoriti o novostima u liječenju hepatitisa C i hepatitisa B, te dodao kako smatra da se za tu bolest, osim upalnih bolesti crijeva, najviše troši novaca u posljednje vrijeme.

Tijekom sutrašnjeg dana bit će upriličene sesije o upalnim bolestima crijeva, o hepatobilijarnim sustavima i bolestima gušterače te o probavnom traktu.

Osim ove četiri sesije, istakao je, bit će održano i šest satelitskih simpozija.

''Riječ je o simpozijima koje organiziraju vodeće kuće bez kojim ne bismo mogli ni napraviti ovakve tipove simpozija i oni su naravno odabrali ono što je najaktualnije u njihovim repertuarima, tako da će i u sklopu njih biti upriličeno od šest do deset predavanja koja se sigurno svojom težinom uklapaju u novosti u gastroenterologiji'', ocijenio je Bevanda.

Naglasio je je kako će 40 profesora imati aktivno sudjelovati na simpoziju, dodavši da će biti održano 26 predavanja te da će simpozij okupiti oko 300 sudionika.

''Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišna klinička bolnica Mostar, zajedno s Udruženjem gastroenterologa i hepatologa BiH, uistinu žele da budemo rame uz rame s najboljima u regiji, Europi i šire. To potvrđujemo svojim svakodnevnim radom na način da, osim toga što šaljemo naše ljude na edukacije, dovodimo najeminentija imena u Mostar i u razgovoru, predavanjima pa i u stručnom djelovanju kroz operativne zahvate pokušavamo našim mladim doktorima približiti ono što je najaktualnije iz svih ovih oblasti, tako da budemo ravni onima koji se smatraju najboljima'', poručio je Bevanda.

Svečano otvaranje simpozija planirano je večeras u 20:30 sati u Hotelu "Mepas".

Kopirati
Drag cursor here to close