obrazovanje

U Mostaru počela Druga konferencija o efektima provedbe Pestalozzi programa

Sci-Tech / Flash | 16. 05. 2016. u 11:05 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti dr.sc. Elvira Dilberović otvorila je u ponedjeljak, 16. svibnja, u Mostaru, drugu konferenciju 'Efekti provedbe Pestalozzi programa u Federaciji BiH', koju organizira Federalno ministarstva obrazovanja i znanosti, u suradnji s Vijećem Europe.

Ovom prilikom ministrica Dilberović, između ostalog, osvrnula se na uobičajene modele stručnog usavršavanja u oblasti obrazovanja koji – kako je naglasila - ne pružaju prosvjetnim radnicima u dovoljnoj mjeri mogućnost da kompetentno odgovore na izazove koje pred njih postavlja suvremena nastava.

"Stoga su inovativni načini profesionalnog usavršavanja, poput obuka u okviru Pestalozzi programa, neophodni u nastavi usmjerenoj na učenika. Ovaj program Vijeća Europe obrazuje prosvjetne radnike za promjene, te ih obogaćuje novim znanjima i iskustvima. Na europskim seminarima i radionicama mogu saznati o najnovijim aktivnostima i postignućima u obrazovanju te razmijeniti iskustva s kolegama iz inozemstva", dodala je Dilberović, pozvavši prosvjetne radnike da u što većem broju apliciraju za sudjelovanje u Pestalozzi programu obuke i zajedno s Federalnim ministarstvom obrazovanja i znanosti doprinesu obrazovanju za promjene.

Sudionica Pestalozzi programa dr. sc. Azra Kadić, koja je boravila na stručnoj obuci u Latviji i Bjelorusiji, na konferenciji je prezentirala svoja iskustva i zapažanja.

"U Latviji i Bjelorusiji vidjela sam pedagoške eksperimente koji bi se jako dobro mogli implementirati u Bosni i Hercegovini s obzirom na to da se mi uvijek susrećemo s istim problemima, kao što je uključivanje djece s posebnim potrebama u redoviti školski sustav. Taj problem u BiH mogli bismo najbolje riješiti korištenjem dobrih praksi iz drugih zemalja", istaknula je Kadić.

Dodala je kako je Pestalozzi program odlična prigoda za sve djelatnike u obrazovanju koji žele učiti nove stvari i usavršavati se u svom poslu.

Viša savjetnica za međunarodnu suradnju Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske Renata Ozorlić Dominić istaknula je kako je ideja Pestalozzi programa da se programom stručnog usavršavanja pokaže učiteljima kako mogu u svom radu implementirati načela poštivanja ljudskih prava i demokratska načela, kvalitetnim radom s učenicima.

"Poštivanje demokratskih načela i ljudskih prava jeste izazov svima bez obzira jesmo li iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke ili Francuske. Politička situacija se mijenja svakodnevno i upravo kroz ovaj program učitelji i nastavnici uče kako se nositi s tim promjenama, kako se nositi s učenicima i njihovim različitim kulturnim i jezičkim podrijetlom, odnosno kako tu djecu kvalitetno integrirati u svoj rad", dodala je Ozorlić Dominić.

Inače, s ciljem razvijanja pluralizma u odgojno-obrazovnoj praksi kroz upoznavanje i afirmiranje Pestalozzi programa obuke namijenjene stručnjacima u oblasti obrazovanja, na Konferenciji su prezentirani efekti njegove provedbe u Federaciji Bosne i Hercegovine te nove mogućnosti koje pruža ovaj program Vijeća Europe. U radu skupa sudjeluju stručnjaci u oblasti odgoja i obrazovanja, predstavnici županijskih ministarstava obrazovanja, prosvjetno-pedagoških zavoda, osnovnih i srednjih škola te Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.

Bosna i Hercegovina je pristupanjem Europskoj kulturnoj konvenciji, 29.12.1994. godine, stekla pravo sudjelovanja u Pestalozzi programu. Obuka se kontinuirano provodi tijekom cijele godine na seminarima, radionicama i modulima koji se održavaju u državama potpisnicama Konvencije. Pravo sudjelovanja imaju stručnjaci u oblasti obrazovanja, a detaljne informacije o aktivnostima u ovoj godini nalaze se na web-stranicama Vijeća Europe i Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

U ovoj godini je, do sada, obrađeno 29 on-line prijava koje su pristigle za sudjelovanje na radionicama u Rumunjskoj, Njemačkoj, Hrvatskoj, Francuskoj, Austriji, Andori, Norveškoj, Španjolskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close