Intera

U Mostaru održana konferencija "Nove tehnologije 21. stoljeća - razvoj i primjena"

Sci-Tech / Flash | 25. 04. 2014. u 10:50 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bh. gospodarstvenici moraju uhvatiti korak s najnovijom tehnologijom ako misle preživjeti i opstati na otvorenom tržištu, istaknuto je na konferenciji "Nove tehnologije 21. stoljeća - razvoj i primjena", održanoj u petak u Tehnološkom parku Intera u Mostaru.

Svrha konferenciji, čiji su organizatori Mašinski fakultet Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru, Društvo za robotiku BiH i Tehnološki park Intera, bila je upoznavanje gospodarstvenika s novim trendovima u znanosti i tehnologiji te povezivanje visokoškolskih ustanova s bh. poduzećima.

Po riječima prof. dr. sc. Isaka Karabegovića, predsjednika znanstvenog odbora Konferencije, bh. poduzeća zaostaju u primjeni najnovijih tehnologija u procesu proizvodnje, i to se mora promijeniti kako bi ta poduzeća mogla opstati i uspješno poslovati na globalnom i otvorenom tržištu.

- Nove tehnologije jako se brzo razvijaju i neminovno je da pratimo taj tempo jer starim tehnologijama ne možemo konkurirati stranim tvrtkama - kazao je Karabegović u izjavi za novinare.

Dodao je kako je današnja konferencija na kojoj su obrađene teme iz oblasti strojarstva, robotike i elektrotehnike, prva u nizu aktivnosti koji se planiraju, poput besplatnih seminara, okruglih stolova i konferencija za predstavnike malih, srednjih i velikih bh. poduzeća.

Krajnji cilj svih tih aktivnosti je, među ostalim, transfer novih i visokih tehnologija u smjeru znanstvenoistraživačkog rada i primjena novih znanja i tehnologija radi tehnološkog i ekonomskog rasta u domaćim poduzećima.

Akademik Vlatko Doleček, predsjednik Organizacijskog odbora, kazao je kako konferencijom "Nove tehnologije 21. stoljeća" mostarsko Sveučilište i Univerzitet ispunjavaju jedan od tri osnovna zadatka visokoškolske ustanove, a to je transfer znanja.

- Bez tri osnovne funkcije: edukacija, znanstvenoistraživački rad i transfer znanja, nema pravog modernog fakulteta i univerziteta - kazao je Doleček.

Kopirati
Drag cursor here to close