Samoregulacija medija

U Konjicu Škola medijske etike za studente novinarstva

Sci-Tech / Flash | 23. 11. 2015. u 07:15 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za tisak u Bosni i Hercegovini, deseti put zaredom, organizira Školu medijske etike za studente novinarstva sa univerziteta iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Tuzle, Mostara i Banje Luke.

Škola službeno počinje 23. i trajat će do 27. studenog u Konjicu.

Program desete Škole medijske etike, uz praktične vježbe i simulaciju rada Žalbene komisije Vijeća za isak u BiH, uključuje predavanja o temama: Samoregulacija medija, Medijska etika, Sloboda medija i slobode govora, Izvještavanje o osobama s invaliditetom, Izvještavanje o događajima iz kulture, Radio novinarstvo, Etika i odgovornost novinskih agencija, Govor mržnje kao zloupotreba slobode govora i posljedice koje izaziva, Mehanizmi zaštite novinara, Moral i etika u psihologiji društva, Ljudska priroda, logika i kritičko razmišljanje, Medijsko vlasništvo i etika izvještavanja.

Predavači su: Dario Novalić (magazin Start BiH i portal startbih.info), Boro Kontić (Media Centar Sarajevo), Rubina Čengić (magazin Start BiH), prof. dr Enes Osmančević (profesor na Univerzitetu u Tuzli i Sarajevu), Alex Jagi (Antwerpen, Belgija), Dževdet Tuzlić (BHT1), Faruk Borić (FENA), Arman Fazlić i Una Alikadić ( Udruženje BH Novinari), Amna Alispahić i Ira Adilagić (My Right), Ljiljana Zurovac i Maida Bahto Kestendžić (Vijeće za tisak u BiH) i Članovi Žalbene komisije Vijeća za tisak u BiH.

Vijeće za tisak u BiH do sada je realiziralo devet Škola medijske etike, u kojima je naobrazbu o samoregulaciji medija i medijskoj etici steklo 316 studenata i studentica novinarstva iz BiH.

Škola medijske etike je besplatna za polaznike. Vijeće za tisak u BiH pokriva sve troškove, zahvaljujući partnerima - Veleposlanstvu SR Njemačke u BiH, fondaciji National Endowment for Democracy – NED i organizaciji Civil Rights Defenders, najavljeno je iz Vijeća.

Kopirati
Drag cursor here to close