naručeno ih 16

U Hrvatsku stigle prve dvije haubice PzH2000

Sci-Tech / Flash | 10. 04. 2017. u 07:03 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prve dvije samohodne haubice PzH2000, od ukupno 16 koje je Ministarstvo obrane RH nabavilo od Ministarstva obrane Savezne Republike Njemačke dopremljene su u petak 7. travnja 2017. u Hrvatsku.

Riječ je o jednoj operativnoj haubici koja će biti smještena na Vojnom poligonu „E. Kvaternik“ Slunj i jednoj haubici za obuku koja će se koristiti na vojnom poligonu Cerovec. Sukladno ugovorenoj dinamici isporuke dolazak ostalih haubica u Hrvatsku planiran je do kraja 2017. godine, piše portal Defender.hr.

Opremanjem Oružanih snaga RH haubicama PzH2000 zadovoljit će se potrebe za modernizacijom i opremanjem Hrvatske kopnene vojske suvremenim samohodnim topničkim oružjem, te će se također ispuniti i jedan od preuzetih Ciljeva sposobnosti NATO-a, kažu u MORH-u.

Prema narudžbi OSRH u njih je ugrađen poseban sustav upravljanja vatrom (SUV) prilagođen hrvatskim potrebama te je nadograđena sposobnost otkrivanja ciljeva. Izvršene su preinake na kamionima za prijevoz i isporuku granata, a do sredine ožujka provest će se testiranje vozila HMMWV sa ciljem logističke i zapovjedne potpore. Bez posebnog sustava upravljanja vatrom one su sposobne same otvarati vatru i djelovati kao zasebne vatrene jedinice. Međutim, da bi bile spojene u vodove, bitnice i bojnu, morale su se opremiti prilagođenim SUV-om.

Projekt opremanja haubicama PzH 2000 je iskorišten ne samo da bi se izgradio SUV, nego cjelokupan sustav vatrene potpore. Proces ugovaranja je išao preko NATO-ove Agencije za potporu (NATO Support Agency – NSPA). Partner u projektu je bio proizvođač PzH 2000, tvrtka KMW koja je u potpunosti za potrebe OSRH razvila novi SUV i sustav za otkrivanje cilja. Streljivo M-107 155mm u OSRH kompatibilno je s haubicom, ali sa puno manjim dometom od onog koji se želi postići. Koristit će ga se obučna gađanja na udaljenostima do 15 km, a dodatnim barutnim punjenjima može se osposobiti da djeluje do 27 km, što je cilj u sljedećih godinu ili dvije.

U konačnici, nabavit će se streljivo koje će omogućiti gađanja do 40 km, što je i konačni cilj. Inače, domet haubice ovisi o streljivu, s plinskim generatorom i raketnim pogonom iznosi do 40 kilometara, a u međuvremenu razvijeni su i projektili koji imaju karakteristike raketnog projektila i s njima se ostvaruju dometi do 80 kilometara. Kad je u pitanju održavanje, Hrvatska se pridružila NSPA-i (NATO Support Agency) upravo zbog projekta PzH. Agencija ima nekoliko programa, a jedan je od njih LCV (Land Combat Vehicle), koji se odnosi na borbena vozila kopnene vojske.

U okviru njega najdalje se otišlo u kooperaciji zemalja koje koriste PzH: Njemačke, Italije, Nizozemske, Grčke i sad Hrvatske. NSPA za potrebe svih zemalja pomaže ne samo u održavanju, nego i u modernizaciji same haubice, a jednako tako izlazi ususret u nabavi streljiva ili sekundarnog naoružanja poput puškostrojnice na samoj haubici.

PzH će biti organizacijski u sastavu nove Topničko-raketne pukovnije (TRP), odnosno u sklopu bojne koja će imati tri bitnice s po četiri haubice. Druga će bojna biti opremljena raketnim sustavima VBR “Grad” i “Vulkan”. Glavni su to naglasci iz intervjua s brigadirom Tomislavom Pavičićem, zapovjednikom Topničko-raketne pukovnije ZOD-a za Hrvatski vojnik. Haubica “D-30” će ostati u gardijskim brigadama, kao i samohotke “Gvozdika”. TRP će biti djelatna, operativna postrojba potpuno stacionirana na Slunju. Projektna dokumentacija za izgradnju smještajnog objekta za PzH te objekta u kojem će se provoditi obuka i održavanje na Slunju je bila pripremljena još početkom 2015., a u proljeće iste godine počeli su radovi za prihvat haubica.

Pomoćnik ministra obrane RH za materijalne resurse Viktor Koprivnjak i izvršni direktor Saveznog ureda Ministarstva obrane za opremanje, informacijske tehnologije i održavanje Savezne Republike Njemačke Helmut Richter potpisali su početkom prosinca 2014. u Ministarstvu obrane RH, Sporazum o nabavi haubica PzH 2000. Riječ je o nabavi 12 operativnih haubica PzH 2000 za potrebe opremanja Hrvatske kopnene vojske suvremenim samohodnim topničkim oružjem. Nabavom haubica PzH 2000 ispunit će se i jedan od preuzetih Ciljeva sposobnosti NATO-a. Dalekometni topnički sustavi njemačke proizvodnje PzH 2000 biti će plaćeni kroz višegodišnje razdoblje, u 2015. će biti plaćeno 117 milijuna kuna, godinu poslije 120 milijuna kuna, a 2017. još 29 milijuna kuna.

Dvije samohodne haubice PzH 2000, od 12 koliko ih je Hrvatska kupila od Njemačke, bile su prvotno predstavljene u Remontnom zavodu Oružanih snaga RH na zagrebačkom Jankomiru u srpnju 2015. Riječ je o dvjema haubicama koje su bile dovezene u Hrvatsku kako bi bile pokazane na svečanom mimohodu 4. kolovoza 2015., povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Potom je Vlada RH na sjednici 24. rujna 2015. dala suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2016. i 2017. godini za potrebe modifikacije i prilagodbe nabavljenih samohodnih haubica 155 mm PzH2000 u ukupnom iznosu do 141.339.393 kn (s PDV-om) i to u 2016. godini s iznosom do 16.089.307 kn te u 2017. godini s iznosom do 125.250.086 kn.

Nizozemska vojska prva je oružana sila koja je koristila PzH 2000 u ratnim uvjetima. Bilo je to početkom rujna 2006. godine u operaciji kodnog imena Meduza u Afganistanu, zajedno sa kanadskim topništvom u potpori snagama ISAF-a na području južnog Afganistana. Nizozemska je u Afganistan poslala tri PzH2000 koje su u sklopu Task Force Uruzgan bile zadužene za potporu i zaštitu nizozemskim kampovima Tarin Kowth i DEH Rawod te kontrolu ceste između ova dva kampa.

Prvotno je došlo do kašnjenja u razmještaju haubica, pa su kao privremeno rješenje poslužili minobacači 120mm iz sastava 11. pješačke bojne. Haubice su prebačene iz njemačke baze Ramstein avionom u Kandahar. Odmah potom, haubice su dodjeljene operaciji Medusa u zaštiti i potpori kanadskih vojnika koji su imali na raspolaganju i svoje tegljeno topništvo M777 155mm. PzH2000 su odrađivale posao 24 sata sa više nego zadovoljavajućim rezultatima bez većih problema na udaljenostima često puta većima od 30 km. Inače, Nizozemska je 2015. naručila od američke tvrtke Raytheon precizno navođene granate Excalibur za haubicu PzH2000 te je tako postala druga europska zemlja koja je naručila isti tip granata.

Topnička granata Excalibur 155mm je granata produljenog dometa koja koristi GPS navođenje za precizan udar već pri prvom ispaljivanju. Granata je kompatibilna za korištenje na njemačkoj haubici PzH 2000 koja će se uskoro naći u sastavu OSRH. Granata, koju koriste američke snage u borbi, odrađuje udar u krugu dva metra od zadanog cilja i znatno smanjuje kolateralnu štetu. Nizozemska će dobiti granate u sklopu američkog programa inozemne vojne prodaje.

“Kada se ispali iz nizozemske haubice PzH 2000, Excalibur može letjeti i do 50 kilometara, postići izravan pogodak i ubojito djelovanje u svim vremenskim i borbenim uvjetima”, rekao je Mark Hokeness, direktor programa za Raytheon Excalibur. “Nizozemska se pridružuje sve većem popisu zemalja koje nabavljaju ovo visoko sofisticirano topnički streljivo sa GPS navođenjem.” Isporuke će početi krajem ove godine. Prva europska zemlja koja je naručila Excalibur IB je Švedska.

Njemačka vojska je također uporabila haubice u Afganistanu, 7. srpnja 2010. na području Kunduza kada su Talibani napravili zasjedu. Odmah nakon djelovanja haubica, talibani su se razbježali. Litavske oružane snage preuzele su u lipnju 2016. dvije haubice PzH2000 155mm kupljene od Njemačkih oružanih snaga. Haubice je preuzela topnička bojna General Romualdas Giedraitis u sklopu brigade mehaniziranog pješaštva Iron Wolf stacionirane u Rukli. To su prvi primjerci haubica od ukupno 16 kupljenih temeljem ugovora sklopljenog 5. rujna 2015. između Njemačkih i Litavskih OS za borbenu namjenu. Još pet haubica je kupljeno za pričuvne dijelove i obuku.

U sklopu većeg sporazuma potpisanog u travnju 2013. godine, Katar je kupio 62 tenka Leopard 2A7 i 24 PzH 2000 ukupne vrijednosti oko 2,5 milijarde USD. Leopard će zamijeniti starije tenkove AMX-30 nabavljne iz Francuske 1978. godine, dok će PzH 2000 haubice zauzeti mjesto 28 AMX Mk F3 koje su nabavljane u serijama od 1984. Katar će vjerojatno kupiti dodatnih 118 tenkova Leopard i još 16 PzH 2000 prije Svjetskog prvenstva u nogometu koje će se održati u Kataru 2022.

Kopirati
Drag cursor here to close