Razvoj društva

U BiH znatno manje digitalno pismenih od samoocijenjenih 36,2 posto

Sci-Tech / Flash | 16. 09. 2016. u 12:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH se trenutno spominje podatak o 36,2 posto digitalno pismenog stanovništva, što je na razini zemalja regije, ali je stvarna brojka vjerojatno dosta manja jer se radi o samoocjeni ispitanika o svojim sposobnostima, istaknuto je na press-konferenciji 10. Balkan Regionalnog ECDL foruma koji se odražava danas u Sarajevu.

Predsjednica Asocijacije informatičara BiH Mensura Beganović navela je da razlika između tog podatka i stvarnog stanja koje bi pokazalo relevantno ocjenjivanje nije specifična samo za BiH već je učestala pojava i u drugim zemljama.

Naglasila je da razvoj informacijskog društva umnogome zavisi od implementiranja standarda za poznavanje informacijsko-komunikacijskih tehnologija u obrazovnom sustavu od osnovnih škola do fakulteta, zbog čega je potrebno uvesti europske standarde za digitalnu kompetentnost.

Rukovoditelj razvoja fondacije European Computer Driving Licence (ECDL) Jakub Christoph rekao je da je kvaliteta ECDL obuka u BiH impresivan i da su ispoštovani standardi koji važe na međunarodnom nivou, kao i da su certifikati podjednako vrijedni kao i oni stečeni bilo gdje u svijetu.

Istaknuo je da njihov posao u BiH i drugim dijelovima Europe ni izdaleka nije završen jer po podacima EUROSTAT-a razina digitalne pismenosti u Europi još nije zadovoljavajući, a razlika u vještinama IT profesionalaca i dalje se povećava za šta još nema rješenja.

Christoph smatra da taj izazov koji je pred Europom predstavlja priliku za ljude u BiH zbog čega je pozvao, posebno mlade, da poboljšavaju svoje vještine u toj oblasti jer Evropa očekuje informatički kvalificirane radnike, a u čemu bi im podršku trebala pružiti vlast.

Kopirati
Drag cursor here to close