Lovci na oluje

U BiH stiže polarni udar, temperatura do -27 stupnjeva

Sci-Tech / Flash | 13. 01. 2016. u 15:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilne padaline i izrazito niske temperature, po svemu sudeći, ponovo će "okovati" gradove širom BiH. Naime, obilne snježne padaline stanovnicima širom BiH prije nekoliko dana zadavale su velike muke i glavobolje.

Neočišćeni putovi i neprohodni trotoari samo su neke od "slika" koje su se mogle vidjeti u mnogom gradovima BiH.

Iako se situacija proteklih par dana stabilizirala, građane, po svemu sudeći, očekuju novi problemi sa vremenom.

Drastične vremenske (ne)prilike

Stručnjaci najavljujući obilne padaline i niske temperature, po neslužbenim podacima već od petka.

Nedim Sladić, lovac na oluje BiH, prognozira nove drastične promjene vremenskih prilika.
"Može se reći službeno da ćemo imati polarni udar i jak sjeverni vjetar. Neslužbeno, u izračunu su prognoze po kojima moguć snijeg od petka.

Sljedeći tjedan od ponedjeljka do petka jutarnje temperature na planinama i visoravnima iznosit će od -27 do -20 stupnjeva Celzijusa, u nizinama Bosne od -21 do -8 stupnjeva , a na jugu od -7 do -3 stupnja", kazao je Sladić.

Dodaje da će najviše dnevne temperature iznositi od -20 do -14 stupnjeva na planinama, u nizinama od -13 do -5 stupnjeva, a u Hercegovini od -4 do 1 stupnjeva Celzijusa, piše Nezavisne novine.

Zahlađenje od vikenda

Milica Đorđević, meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS za portal "Nezavisnih" kazala je da se zahlađenje očekuje već od vikenda.

"Ipak, značajniji pad temperatura očekuje se početkom sljedećeg tjedna, kada će zbog razvedravanja jutarnja i večernja temperatura biti niža. Tako se u jutarnjim i večernjim satima 18. i 19. siječnja očekuje pad temperatura i do -15, odnosno -10 stupnjeva", objasnila je Đorđevićeva.

Napominje da su prognoze o padu žive na termometru i do -27 stupnjeva moguće, ali da se to nikako ne mogu odnositi na kompletnu teritoriju.

"Na pojedinim lokacijama, kao što je recimo Sokolac uvijek je značajno hladnije u odnosu na druge predjele, pa je moguće da takav slijed događaja bude i u sljedećem razdoblju", objasnila je Đorđevićeva i dodala da će tijekom sljedećeg tjedna dva - tri dana biti niske i dnevne temperature.

Civilna zaštita: Poduzeti preventivne mjere zbog najavljenog pogoršanja vremenskih prilika

Kantonalna uprava civilne zaštite uputila je danas Upozorenje pravnim i fizičkim licima u Kantonu Sarajevo za poduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od snježnih i kišnih padalina, niskih temperatura i jakog vjetra.

Prema informacijama dostavljenim iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, pogoršanje vremenskih prilika u sljedećim danima bit će praćeno snježnim i kišnim padalinama, niskim temperaturama i vjetrom, a zbog toga, povećana je i opasnost od izbijanja prirodnih i drugih nesreća, kao što su poplave i klizišta.

Sva pravne i fizičke osobe obavezna su da odmah poduzmu nužne preventivne mjere zaštite od visokog snijega i niskih temperatura, leda i ledenica, poplava, klizišta i jakog vjetra, a što je u skladu s njihovim nadležnostima i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

To podrazumijeva obavezu pripreme adekvatnih snaga i neophodnih materijalno-tehničkih sredstava.

Iz Uprave naglašavaju da će se na ovaj način stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagiranje svih subjekata sistema zaštite i spašavanja te izbjeći materijalne štete, priopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

U BiH sutra prijepodne sunčano, od sredine dana naoblačenje

U Bosni i Hercegovini sutra će biti više sunčanog vremena prijepodne.

Od sredine dana jače naoblačenje sa zapada, koje će poslijepodne i u noći na petak uvjetovat kišu u nizinama, a u planinskim dijelovima susnježicu i snijeg.

Intenzivnije padaline očekuju se u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera, krajem dana u skretanju na sjever. Jutarnja temperatura između -4 i 2, na jugu zemlje od 1 do 5, a najviša dnevna između 2 i 8, na jugu od 7 do 11 stupnjeva.

U Sarajevu prijepodne sunčanije. Tijekom dana, povećanjem oblačnosti očekuje se kiša. Jutarnja temperatura oko -1, a najviša dnevna oko 6 stupnjeva, javlja Fena.

U BiH je danas bilo pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne registrirana je i kiša. Tijekom dana, došlo je do postupnog smanjenja oblačnosti.

Temperature u 13.00 sati: Bjelašnica -4 stupnja, Ivan-sedlo i Livno 4, Gradačac 5, Sokolac 6, Bijeljina, Goražde i Trebinje 7, Jajce 8, Bugojno, Mostar, Neum, Sarajevo, Srebrenica, Stolac i Čapljina 9, Zenica 10, Doboj, Prijedor, Tuzla i Zvornik 11, Drvar i Sanski Most 12, Banja Luka 13, Bihać 14 stupnjeva, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close