Sezona gripe

U BiH neće ni doći do epidemije gripe velikih razmjera

Sci-Tech / Flash | 05. 02. 2016. u 16:25 Z.D:

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U sredini smo sezone gripe koja se prati od 40. tjedna prethodne godine do 20. tjedna ove godine, jer je to razdoblje kad se ona sezonski i javlja. Po dosad prikupljenim podacima s terena, akutne respiratorne infekcije i oboljenja slična gripi (koji su posebni indikatori pojave gripe u epidemijskim razmjerima) ukazuju na to da u FBiH još nije evidentirana epidemija gripe'', kazao je Feni epidemiolog Željko Ler.

Ti pokazatelji su, kazao je on, na razini višegodišnjih prosjeka, čak se oboljenja slična gripi pojavljuju u dvostruko manjem broju nego u istom razdoblju prošle godine.

''Dramatično zvuči da imamo dva smrtna ishoda kao posljedicu infekcije virusom gripe AH1N1. Međutim, najvjerojatnije se radi o tome da je kod tih osoba postojalo prethodno stanje težeg kroničnog oboljenja koje je dodatno komplicirano zarazom virusom gripe. U svakom slučaju epidemije gripe još nema na području FBiH pa ni BiH, a naše su prognoze da neće ni doći do epidemije velikih razmjera'', naglasio je.

Epidemiolog Ler kaže da će se pojavljivati sporadični slučajevi, manja grupna oboljenja, ali da se ne očekuje ekstenzivno velika epidemija s više stotina ili tisuća oboljelih.

Podsjeća da je vakcinacija protiv gripe počela u studenom prošle godine i još traje. Epidemiolog Ler kaže da se još ima smisla vakcinirati "premda je gotovo deplasirano poduzimati te korake usred sezone jednog oboljenja".

''Ali s obzirom na razvučen tijek i sporo javljanje ove bolesti kod stanovništva, još se može vakcinirati i na taj način steći određena zaštita'', kazao je.

Napomenuo je da je vakcina preporučena od Svjetske zdravstvene organizacije i sadrži, između ostalog, i tip AH1N1 koji je aktualan na našim prostorima, a vakcina pruža dostatnu zaštitu od obolijevanja.

''Ako i dođe do proboja vakcinalnog imuniteta, to oboljenje protječe uglavnom pod blažom kliničkom slikom, lakšim simptomima i brže se izliječi'', naglasio je.

Osim vakcinacije kao specifične mjere, savjetuje se izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorijama u kojima ima mnogo ljudi jer se tad intenzivira kapljični put prenošenja. Preporučuje se distanca na jedan do jedan i pol metar od osobe koja je eventualno oboljela da bi se spriječilo prenošenje bolesti.

U cilju sprječavanja zareze virusom gripe stručnjaci savjetuju i kaloričnu ishranu, što više vitamina, svježeg voća i povrća, što više tečnosti…Ne treba zanemariti niti opću i osobnu higijenu (pranje ruku), prljavim rukama ne dodirivati sluznicu, oči ili nos jer je i na taj način moguć prijenos tog virusa.

Kopirati
Drag cursor here to close