Sir Tim Berners-Lee

Tvorcu interneta dodijeljeno najviše priznanje u području računarstva

Sci-Tech / Flash | 05. 04. 2017. u 11:21 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tvorac World Wide Weba, Sir Tim Berners-Lee, dobitnik je Turingove nagrade za 2016. godinu, objavljeno je iz ACM-a (Association for Computing Machinery). Ovu nagradu ACM dodjeljuje od 1966. godine i ona se smatra pandanom Nobelove nagrade za područje računarstva.

Sir Tim Berners-Lee stvorio je temelje za web kakvog danas poznajemo još 1989. godine, i smatra se da je upravo on osmislio Internet kao globalnu platformu za razmjenu podataka i njihovo povezivanje hiperlinkovima.

Također, Berners-Lee je postavio temelje za HTTP protokol i HTML jezik, na kojima se zasniva i današnji web, te je izradio prvi internetski preglednik i softver za poslužitelje. Sve to je učinio dostupnim javnosti ostavivši otvoreni programski kod, što je dodatno ubrzalo razvoj Interneta, piše Bug.hr.

Doprinos Berners-Leeja seže i dalje od postavljanja temelja za World Wide Web. On je, naime, osnovao i oblikovao World Wide Web Consortium (W3C), instituciju koja se i danas brine o standardima i protokolima po kojima web funkcionira.

"Ukratko, web je danas ono što jest baš zbog briljantnog dizajna Sir Tima, zasnovan na njegovoj sintezi nekoliko ključnih ideja i na njegovom tehničkom vodstvu. ACM dodjeljuje Siru Timu Turingovu nagradu za ovaj trajni doprinos računalnoj zajednici", stoji u ACM-ovom obrazloženju ovogodišnje Turingove nagrade.

Osim najvišeg priznanja u svom području, Sir Tim Berners-Lee dobit će i milijun dolara koje od 2014. godine dobitnicima Turingove nagrade dodjeljuje Google.

Kopirati
Drag cursor here to close