''Synergy Moon''

Tuzlak 'odlazi' na Mjesec

Sci-Tech / Flash | 31. 08. 2016. u 14:48 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodnom timu ''Synergy Moon'' čiji je jedan od osnivača Tuzlak Nebojša Stanojević, odobren je plan na osnovu kojeg će sudjelovati u natjecanju ''Google Lunar XPRIZE'', a u okviru kojeg trebaju spustiti bespilotnu letjelicu na površinu Mjeseca.

U misiji će ''Synergy Moon'' koristiti raketu NEPTUNE 8 Interorbital Systemsa, koja će ponijeti lander i najmanje jedan rover na Mjesec.

Stanojević je Feni kazao da će lansiranje obaviti u drugoj polovici 2017. godine s pučine Tihog oceana zapadno od obale Kalifornije.

''Tim 'Synergy Moon' jedan je od tri tima koji je dobio odobrenje. Osim nas sudjeluje izraelski tim 'SpaceIL' i američki 'Moon Express''', istaknuo je Stanojević. Tim ''Synergy Moon'' je međunarodni tim s radnim grupama u više od 15 zemalja. Prije sedam godina osnovali su ga Kevin Myrick iz Sjedinjenih Američkih Država i Nebojša Stanojević iz Bosne i Hercegovine.

Žele da njihove tehnološke inovacije omoguće da svemirska putovanja i lansiranje satelita postanu dostupni svakome. U timu sada sudjeluju i članovi koji su se ranije natjecali za Ansari XPRIZE, prvo takvo svemirsko natjecanje čija je nagrada dodijeljena 2004. godine za prvi privatno izvedeni podorbitalni svemirski let.

Tim koji želi pobijediti u natjecanju treba biti privatno financiran, a zadatak mu je da bespilotni svemirski brod spusti na površinu Mjeseca na kojoj ono treba preći udaljenost od najmanje 500 metara te o tome na Zemlju poslati video visoke rezolucije. Sve to trebaju uraditi do kraja 2017. godine.

Cilj ''Google Lunar XPRIZE'', s fondom nagrada od 30 milijuna dolara, je da potakne inženjere i poduzetnike širom svijeta da razviju cjenovno povoljne metode robotičkog istraživanja svemira.

Kopirati
Drag cursor here to close