"Volontiraj i ti"

Trideset nevladinih organizacija se predstavilo mostarskim volonterima

Sci-Tech / Flash | 18. 06. 2016. u 13:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Sajmu „Volontiraj i ti“, koji je danas u Mostaru organizirala Fondacija Mozaik u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a u BiH, predstavilo se oko trideset nevladinih organizacija iz BiH koje aktivno rade u službi društva i kontinuiranim volonterskim aktivnostima grade otvoreno demokratsko okruženje zasnovano na aktivizmu, solidarnosti, povezanosti i povjerenju.

Posjetitelji Sajma imali su priliku da se na štandovima korisnika grantova upoznaju s rezultatima projekata realiziranih uz pomoć Američkog veleposlanstva i USAID-a u BiH.

Kristina Šešlija iz Fondacije Mozaik naglasila je kako na današnjem sajmu sve te organizacije promoviraju svoj rad i ono čime se bave, dodavši kako im je jako bitno da na ovakav način nagrade volontere i volonterke, ljude koji dosta svoje energije, znanja i vještina daju kako bi pomogli drugim grupama ljudi.

''Ove organizacije su ovdje kako bi pokušale naći još više ljudi, naših građana i građanski koji će se zainteresirati i nastaviti da daju ideje i znanje za sve one kojima je to potrebno'', kazala je Šešlija.

Govoreći o značaju današnjeg događaja, načelnik Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić kazao je da se na ovom sajmu promovira volonterizam i daje podrška ljudima koji se bave volonterskim radom naglasivši kako su volonteri ljudi koji su se izdigli iznad svoje sredine.

Pomoćnik atašea za kulturu i obrazovanje Veleposlanstva SAD-a u BiH Nicholas Geisinger kazao je tom prilikom kako Veleposlanstvo SAD-a prošle godine pokrenula jednu inicijativu pod nazivom “Izazov: Izaberi zadatak, budi promjena” te da je to ubrzo postao projekt 40 tisuća volontera koji su se jako brzo javili i počeli da postavljaju informacije o stvarima koje su njima bitne i oko kojih volontiraju. Mnogi od tih volontera, kako je istakao, rade sa organizacijama koje su predstavljene na ovom sajmu.

''Iako je Veleposlanstvo SAD-a dalo oko 9 milijuna KM za oko 150 nevladinih organizacija širom BiH koje se bave različitim pitanjima, želim da istaknem da je naša uloga u svemu tome ipak mala'', kazao je Geisinger naglašavajući kako je najveća uloga zapravo uloga građana BiH.

''Ukoliko želite da se zemlja pokrene naprijed i da ove organizacije rješavaju probleme, bilo preko mjera javne politike, odluka parlamenata ili drugih odluka koje trebaju da donesu vlasti, one ne mogu da stoje same i najveća uloga je zapravo uloga građana BiH koji stoje iza tih organizacija i zahtijevaju da se dogode pozitivne promjene'', poručio je Geisinger.

Osim u Mostaru, Sajam "Volontiraj i ti" do sada je održan u Sarajevu i u Banja Luci.

Kopirati
Drag cursor here to close