Skrining

Tri novootkrivena slučaja TBC-a

Sci-Tech / Flash | 24. 03. 2014. u 15:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo Crvenog križa BiH u suradnji s entitetskim organizacijama Crvenog križa i Crvenim križom Brčko Distrikta raznim aktivnostima obilježava 24. ožujak, Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze (TBC).

Glavni tajnik Društva Crvenog križa BiH Branko Leko kazao je danas novinarima u Sarajevu da, u okviru Programa zdravstvenog prosvjećivanja, Društvo Crvenog križa BiH nastoji utjecati da svi budu detaljno informirani o toj bolesti da bi na vrijeme mogli prepoznati simptome i javiti se liječniku jer je tuberkuloza izlječiva bolest.

''Liječenje tuberkuloze najbolja je preventivna mjera u sprječavanju širenja zaraze'', kazao je.

Generalni tajnik Crvenog krsta Republike Srpske Đoko Mihajlović kaže da organizacije Crvenog križa, u suradnji s medicinskim stručnjacima, provode povjerene im aktivnosti, te dodaje da se o tome treba govoriti tijekom cijele godine.

''To nije samo bolest siromašnih ljudi. Nažalost, može se pojaviti tamo gdje je ne očekujemo. Kao organizacija, uvijek ćemo biti pri ruci, jer to je i misija koja nam je povjerena'', kazao je.

Društvo CKBiH, u suradnji s resornim državnim i entitetskim ministarstvima i nadležnim institucijama i UNDP-om, sudjeluje u drugoj fazi projekta "Jačanja DOTS (izravno opservirani kratki tečaj liječenja) strategije u BiH". Tim projektom planirano je poboljšanje kontrole TBC-a stanovništva koje ima ograničen pristup zdravstvenoj njezi.

Mobilne jedinice Društva koje djeluju širom BiH rade skrining rizičnih grupa i sumnjivih slučajeva na TBC, te ih upućuju u sustav zdravstva. U prošloj godini obavili su više od tri tisuće skrininga, a tri su novootkrivena slučaja.

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv TBC-a je "Pronaći, liječiti, izliječiti tuberkulozu".

Kopirati
Drag cursor here to close