Eko forum

Tko su najveći zagađivači u BiH?

Sci-Tech / Flash | 25. 04. 2016. u 13:44 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje "Eko forum Zenica" u suradnji s Centrom za životnu sredinu Banja Luka i češkom organizacijom Arnika najavili su da će putem interneta, od 27.travnja, objaviti bazu najvećih zagađivača okoliša u Bosni i Hercegovini.

Podaci o opasnim kemikalijama i količinama koje emitira industrija do sada nisu dostupni javnosti, iako se "Bosna i Hercegovina na međunarodnoj razini obavezala da će informirati građane", a NVO ne vide razlog za takav stav i stoga su odlučili da sami objave te podatke, priopćeno je iz "Eko foruma".

''Europska unija je potrošila dva milijuna eura da bi Bosna i Hercegovina objavila 'Integrirani registar zagađenja'. Nije jasno u što je potrošen toliki novac, jer čak i nakon sedam godina građani ne mogu pristupiti tim podacima. Stoga smo odlučili da sami objavimo te podatke'', složni su Samir Lemeš, iz "Eko foruma" Zenica, i Viktor Bjelić, iz Centra za životnu sredinu Banja Luka.

Podatke o zagađenjima obradili su stručnjaci NVO Arnika iz Češke Republike, gdje su podaci o opasnim kemikalijama koje emitira industrija dostupni već 12 godina, što je omogućilo ovoj organizaciji da svake godine rangira najveće zagađivače.

''Objavljivanje neke informacije nekad može biti opasno za javnost, ali sasvim suprotno vrijedi za podatke o zagađenju okoliša. Teško je povjerovati, da su ministarstva godinama prikupljala takve podatke da bi ih sakrili od očiju javnosti. U Europskoj uniji 'Integrirani registar zagađenja' je koristan svima, i građani Bosne i Hercegovine imaju pravo znati razinu zagađenja i vidjeti koje kompanije tome najviše doprinose", ističe aktivist organizacije Arnika Martin Skalský.

Prema objavljenom priopćenju „Eko foruma Zenica“, građani će od 27.travnja, moći na web stranici pregledati informacije u bazi podataka o zagađenju Bosne i Hercegovine, u kojoj se koriste službeni podaci koje je industrija dostavljala vladinim agencijama.

Kopirati
Drag cursor here to close