BHANSA

Tirak pokazuje zapanjujuće neznanje

Sci-Tech / Flash | 22. 04. 2015. u 07:12 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Iako smo prilikom posljednjeg demanta objavljenog na našoj Web stranici Agencije 17.2.2014. godine naglasili da se više nećemo osvrtati i komentirati izjave gospodina Tiraka, nakon posljednjih istupa kojima je isključivi cilj sustavno i neargumentirano rušenje ugleda BHANSA-e i ostalih institucija u civilnom zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine, jednostavno moramo reagirati", stoji na početku priopćenja iz Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine.

Tirak pokazuje zapanjujuće neznanje o temama o kojima daje izjave. Ne razlikuje osnovne pojmove kao što su vojna kontrola BiH neba za koju je odgovorno Ministarstvo obrane BiH, te civilna kontrola zračne plovidbe koju provodi BHANSA.

Prostor nadležnosti BHANSA-e je rezultat bilateralnih sporazuma koje je BiH potpisala s Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom sukladno Zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora Bosne i Hercegovine uz suglasnost EUROCONTROL-a, sporazuma koje Tirak naziva potpuno ilegalnima.

Granice kontrole zračnog prostora nisu određene državnim granicama već međunarodnim zračnim rutama i međudržavnim ugovorima. Tako imamo primjer dijela neba iznad BiH koji kontroliraju susjedne države, ali isto tako BHANSA pruža usluge u zračnom prometu na dijelovima neba susjednih država.

Podatci koje Tirak proizvoljno koristi u svojim izjavama ne prikazuju realno stanje. Tako brojka od 1100 preleta iznad BiH na dnevnoj bazi ne predstavlja prosjek, nego maksimalan broj preleta koji je BiH do sada ostvarila na vrhuncu sezone. Također, Tirak navodi cijene preleta po letjelici od 300 KM do 600 KM čime pokazuje elementarno nepoznavanje EUROCONTROL-ove formule za izračun pojedinačne cijene preleta koja uključuje razne faktore kao što su dužina preleta, težina letjelice i sl.

Od stručnjaka za zrakoplovstvo očekuje se da poznaje osnovnu razliku između primarnih radara kakav je i radar tvrtke Thales, ne Tallis kako navodi Tirak, koji je postavljen na sarajevskom aerodromu a uz koji se nalazi i još jedan sekundarni radar, te sekundarnih Mode S radara kakav je i radar tvrtke INDRA koji se nalazi na Jahorini.

Radari na sarajevskom aerodromu redovito su servisirani i rade bez ijedne greške. To su radari čiji je osnovni način rada otkrivanje svih metalnih objekata pa čak i brodova ukoliko lete ili plove oko sarajevskog aerodroma kako kaže Tirak.

Sekundarni radar na Jahorini, koji prema Tiraku nema nikakvu funkciju, je tamo postavljen uz kompletnu analizu najboljih lokacija u BiH, a uz pomoć EUROCONTROL-ovih stručnjaka je odabrana lokacija na Jahorini čime je BiH dobila radar po svim svjetskim standardima za potrebe oblasne kontrole leta.

"Budući da BHANSA posluje po načelu transparentnosti, ne možemo dozvoliti da osoba poput Rifata Tiraka sustavno iznosi neprovjerene i neistinite informacije kojima nanosi štetu ugledu Agencije te stoga nastojimo upoznati javnost sa stvarnim činjenicama o radu Agencije", stoji na kraju demantija Uprave BHANSA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close