Vreba žrtve u snu

Tihi ubojica: Praživotinjski kukac širi smrtonosnu bolest SAD-om

Sci-Tech / Flash | 12. 11. 2014. u 08:34 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Amerika je zaražena Chagasovom bolesti ili američkom tripanosomijazom što je tropska parazitarna bolest koju uzrokuje praživotinja bičaš Trypanosoma cruzi, drukčije nazvana i 'kissing bug'.

Kukac ujede 'žrtvu' za vrijeme sna te otruje krv tako što isprazni svoja crijeva, a 'žrtva' nesvjesno utrlja izmet u svoju kožu, piše RT.com

Znanstvenici Chagsovu bolest smatraju tihim ubojicom, jer se skriva u krvotoku i do deset godina dok ne počne uzrokovati zatajenje organa.

Akutna faza tropske bolesti je većinom bez simptoma i traje prvih nekoliko tjedana ili mjeseci prema SAD-ovom Centru za kontroli i prevenciju bolesti.

Simptomi mogu uključivati temperaturu, umor, bolove u tijelu, glavobolju, osip, gubitak apetita, proljev i povraćanje. Bolest također može uzrokovati blago proširenje jetre ili slezene, oticanje žlijezda i lokalne otekline na mjestu gdje je parazit ušao u tijelo.

Druga ili kronična faza je smrtonosna. Pacijenti mogu razviti srčane komplikacije, uključujući i proširenje srca (kardiomiopatija), zatajenje srca, promjenu rada srca, srčani zastoj, kao i crijevne komplikacije, kao što su proširene jednjaka (megaesophagus) ili debelog crijeva (megacolon).

Procjenjuje se da je u SAD-u srpnju 2014. godine ovom bolešću bilo zaraženo oko 300.000 ljudi, a taj broj do sada se vjerojatno približio 400.000 žaraženih.

Kopirati
Drag cursor here to close