Elektroenergetska mreža

Tesla će u Australiji izgraditi najveći sustav baterija na svijetu

Sci-Tech / Flash | 07. 07. 2017. u 14:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Tesla nije samo najveći svjetski proizvođač isključivo električnih automobila, nego je među vodećima i kad je riječ o proizvodnji litij-ionskih baterija.

Kao takva, uspjela je dobiti ugovor s australskom državom Južnom Australijom za izgradnju velikog baterijskog sustava koji bi trebao stabilizirati tamošnju elektroenergetsku mrežu.

Južna Australija orijentirala se na dobivanje električne energije iz vjetroelektrana, a velik izazov im predstavlja skladištenje viška proizvedene energije koju treba sačuvati i potom koristiti u razdobljima niže proizvodnje.

Tu je u priču uskočio Elon Musk, pa je u svom stilu obećao da će im Tesla izgraditi najveći baterijski sustav na svijetu i riješiti taj problem, javlja Zimo.co.

A kako bi medijima to obećanje bilo zanimljivije, Musk je dodao – izgradit ćemo ga u 100 dana, a ako ne uspijemo, Australija će ga dobiti besplatno.

Projekt je zamišljen kao sustav litij-ionskih baterija, koji će sa snagom od 100 MW (i kapacitetom od 129 MWh) biti najveći na svijetu, tri puta veći od dosadašnjeg rekordera, i moći će opskrbljivati oko 30.000 kućanstava.

Musk ostaje pri obećanju da će sve biti izgrađeno u 100 dana, a rok počinje teći za nekoliko tjedana, čim na spajanje ovog sustava pristanu australski elektrodistributeri. Završetak projekta očekuje se u prosincu.

Kopirati
Drag cursor here to close